Helyi közélet

2015.02.06. 10:52

Fókuszban a párkapcsolatok is – Kurzusok és kutatások a Szociológiai Intézetben

Miskolc - A Szociológiai Intézet amellett, hogy ötféle képzést működtet (szociológia, szociális jellegű képzések), számos izgalmas kutatással és projekttel rendelkezik.

Miskolc - A Szociológiai Intézet amellett, hogy ötféle képzést működtet (szociológia, szociális jellegű képzések), számos izgalmas kutatással és projekttel rendelkezik. Az intézet egyik legizgalmasabb, kísérleti jelleggel elindított, szabadon választható kurzusa február 12-én indul Párválasztás, szerelem, család címmel. 120-an vették fel ezt a kurzust, melynek tematikája igen változatos és a végén lehetőség van még villámrandin való részvételre is:

  • Február 12: Bevezetés. Miről szól a kurzus. Áttekintés a családról, párkapcsolatokról Magyarországon - Szabó-Tóth Kinga
  • Február 19: Nőiesség és férfiasság a történelmi időben I. - Havasi Virág és Szepessy Péter
  • Február 26. Nőiesség és férfiasság a történelmi időben II. - Havasi Virág és Szepessy Péter
  • Március 5. A szerelem, mint az autentikus életre inspiráló erő - Pankucsi Márta
  • Március 12. A szeretet művészete- Pankucsi Márta
  • Március 19. Párkapcsolati forgatókönyvek - Csepeli György
  • Március 26. Női és férfi kommunikáció. Kommunikációs játszmák és szerepek I. - Osváth Andrea
  • Április 2. Női és férfi kommunikáció. Kommunikációs játszmák és szerepek II. - Osváth Andrea
  • Április 9. Tolmácsolás, mediálás a párkapcsolatokban I. - Képes Norbert
  • Április 16. Tolmácsolás, mediálás a párkapcsolatokban II. - Képes Norbert
  • Április 23. A jó párkapcsolatok pszichológiai alapjai - pszichodráma eszközökkel I. - Pócsi Orsolya
  • Április 30. A jó párkapcsolatok pszichológiai alapjai - pszichodráma eszközökkel II. - Pócsi Orsolya
  • Május 7. Itt a vége...? Szabó-Tóth Kinga
  • A Szociológiai Intézet egy másik most induló kutatása, melynek színhelye Miskolc, azt a kérdést feszegeti, hogy miért, hogyan és meddig élnek együtt az emberek azzal, akivel. A kutatás apropóját az a felismerés adja, hogy szinte semmit nem tudunk a párkapcsolatok minőségéről és stabilitásáról, illetve arról sem, hogy a gyerekvállalás hogyan színezi, árnyalja a párkapcsolatokat. Ha többet tudnánk ezekről, akkor társadalompolitikai szinten is hatékonyabban tudnánk megelőzni a kapcsolatok szétesését, korrigálni a válások következményeit.

    Az intézet Élet-Tartam című projektje önkéntesekkel működik, és 2015 februárjában indul, célja pedig a 60 év felettiek hasznosság-érzetének és önbecsülésük növekedésének elősegítése életút-interjúk készítésén keresztül. Az életút interjú módszerének számos haszna van, azon kívül, hogy szociológiai értelemben feltárja az adott személy életének fontosabb állomásait. Ennél a projektnél elsősorban az a cél, hogy az interjúalany, visszaemlékezve élete fontosabb állomásaira, fordulópontjaira, felidézze önmaga és az interjúvoló számára (aki ez esetben csak eszközként funkcionál) értékeit, életének szépségeit, megerősítést kapjon önmaga számára abban, hogy nem élt hiába, hogy élete egyedi és megismételhetetlen.

    A projekt során az önkéntesek feladata egy kisebb képzést követően ilyen katalizátori, segítői szerepkör átvétele, amelynek során 2-3 órára képessé válnak valakit meghallgatni, figyelmüket teljes egészében nekik szentelni – háttérbe húzódva, egyfajta csendes, segítői szerepben.

    A projekt interjúalanyai a velük készített interjúkat megkapják – így segítve elő azt, hogy az számukra ne csak egy beszélgetés, hanem egy eltehető, bármikor elővehető, eleven anyagként jelenjen meg.

    A Szociológiai Intézetnek mindemellett számos környezetszociológiai projektje van. Ezeknek egy részében együttműködik a NÉBIH Erdészeti Főigazgatóságával, a cél pedig az erdőtüzek gyakoriságának csökkentése, ennek érdekében hatékony lakossági kampányok lefolytatása.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában