Helyi közélet

2015.02.19. 14:00

Csillagpont Kórház: Kissé elhúzódó, nehéz "szülés"

Miskolc - A Csillagpont Kórház ünnepélyes átadásán (2014 áprilisában) a folytatás szükségességéről is szó esett.

Miskolc - A Csillagpont Kórház ünnepélyes átadásán (2014 áprilisában) a folytatás szükségességéről is szó esett. Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos nem hallgatta el, hogy az eredeti tervekhez képest milyen nehézségekkel, előre nem látható idő- és költségnövelő változásokkal, akadályokkal találták szembe magukat. Ezek közül kiemelte: a Csillagpont (CSP) projekt második üteme, az Ideggyógyászati Tömb építése közben derült ki, hogy a válaszfalak zöme lényegében alapozás nélkül épült (1958-ban fogvatartottak által laktanyának készült épületnek ). Mint elmondta, az első két ütem - azaz a Csillagpont új épületének megépítése, valamint az ideggyógyászati (JÁFEK) tömb átalakítása - elkészült, de a harmadik ütem kivitelezése még hátra van. A III. ütemben a Sebészeti tömb egy részének átalakítását foglalja magában, amelynek leglényegesebb eleme a szülészet-nőgyógyászat és a koraszülött ellátás egymás közelében történő elhelyezése egy megújult helyen. A III. ütem egy közel 4000 négyzetméteren történő beruházás, mint utóbb megtudtuk, legalább további 300 millió forintot igényel az eredeti költségvetésen túlmenően.

Az Észak-Magyarország újságírója meg is kérdezte 2014 áprilisában az akkori államtitkártól, dr. Szócska Miklóstól: lehet-e e számítani a támogatásra, hiszen a mostani fejlesztési elképzelésnek jelentős eleme, hogy a szülészet és az újszülött-koraszülött ellátás egymás közelébe, és az ott folyó munkához méltó körülmények közé kerüljön.

Megszületett...

Az államtitkár azt válaszolta: „A döntés megszületett róla, a válaszom határozott igen. A forrást még meg kell találni, de dolgozunk rajta.” Arra, hogy ez uniós (vagy egyéb) forrást jelent-e, azt válaszolta: „meglehet, az árfolyam-különbözetből adódó pénzek jelentik majd a megoldást.”

Azután többször is érdeklődtünk, de mindig azt a választ kaptuk a főigazgatótól, hogy ez ügyben folyik az egyeztetés. Ehhez képest a napokban kiderült: a 300 millió forintot még tavaly augusztusban megkapták hazai forrásból, kormánydöntés alapján. Az átalakítás a Csillagpont épületébe átköltözött traumatológián javában tart - oda költözik a szülészet-nőgyógyászat, míg a szintén a sebészeti épületből a Csillagpontba költözött Központi Intenzív Osztály helyére a Koraszülött Osztály kerül majd a projekt befejezését követően.

Lehet egy hónappal több?

Hogy mikor? Az összesen 520 millió forint költségvetésű projektben február 28. szerepelt eredeti határidőként, de előre nem látható építészeti nehézségek miatt legalább egy hónap csúszás várható. A főigazgató tájékoztatása szerint a határidő-módosítás iránti kérelmük elbírálása folyamatban van.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában