Helyi közélet

2015.01.22. 09:26

Tíz éve hiányzik Anita

Szerencs - A tragikus körülmények között elhunyt világklasszis kézilabdázóra emlékeztek Szerencsen.

Szerencs - A tragikus körülmények között elhunyt világklasszis kézilabdázóra emlékeztek Szerencsen.2005. január 19-én Velence és Pusztaszabolcs közözz Dunaújváros felé egy autó letért az útról és egy fának csapódott. Egy arra járó autós kiemelte a balesetet szenvedett sofőrt a kocsiból, de sem ő, sem a kiérkező mentők nem tudták megmenteni az életét. Kulcsár Anita Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes azóta is nagyon hiányzik a magyar kézilabdasportból. A sors kegyetlen fintora, nem érhette meg, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség és World Handball Magazine közös szavazásán fölényesen őt választották meg 2004 legjobb kézilabdázójának – ami olyan értékű elismerés, mint az Aranylabda a labdarúgásban – mert az eredményt 2005 áprilisában tették közzé.

Büszkék rá

A tragikus balesethez közeli napokban – így szerdán is – évek óta tartanak megemlékezést a szerencsi Rákóczi Általános Iskolában, ahol Kulcsár Anita a kézilabdázást elkezdte.

– 10 éve annak, hogy elhunyt Kulcsár Anita, városunk szülötte – mondta a szerdai megemlékezésében Nyíri Tibor, Szerencs alpolgármestere. – Az elmúlt hétvégén a Dunaújváros bajnoki kézilabda mérkőzésén a B-közép egy drapériát feszített ki, amelyen az állt: „Akit szeretnek, az örökké él”. Ez Anitára feltétlenül igaz. Édesanyja nagyon fiatal korában megérezte a lányában a tehetséget és Anita itt, ebben az iskolában kapta meg a kézilabda szeretetét édesanyja irányítása alatt, aki nem csupán megtanította lánya számára az alapokat, de tudta azt is, mikor érkezett el az az idő, amikor el kell engednie Anita kezét, hogy olyan helyre kerüljön, ahol kibontakoztathatja a tehetségét. Így jutott el Nyíregyházára, ahol megyei szintről a második vonalba vezette az együttest, és ahol az NB I/B-ben 17 évesen már gólkirály volt. És hiába hívták időközben Győrbe, úgy döntött, addig marad, amíg az iskolát be nem fejezi és addig a csapatát is segíti. Győrben vált végül világklasszissá. 24 évesen lett Európa-bajnok, ugyanabban az évben a sidney-i olimpián ezüstérmet akasztottak a nyakába, de állt Európa-bajnoki dobogón 1998-ban és 2004-ben. Az ő példája bizonyította azt is, ahhoz hogy valaki a csúcsra érjen, kell a stabil háttér, amelyet a családja mindig megadott neki. A mai napig az ő példáját állítjuk a szerencsi fiatalok elé, és nagy szerepe van az ő életének abban, hogy büszkék vagyunk arra, hogy szerencsiek lehetünk.

A résztvevők a rövid műsort követően elhelyezték Kulcsár Anita fényképe alatt az emlékezés virágait.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában