Helyi közélet

2015.01.18. 13:24

Bükkzsérc: Nagyon sokan most már visszajárnak

Bükkzsérc - Erősíteni szeretnék a településen az idegenforgalmat.

Bükkzsérc - Erősíteni szeretnék a településen az idegenforgalmat.

„Azt gondolom, hogy Bükkzsérc egy gyöngyszem, olyan az elhelyezkedése, olyan környezeti adottságokkal rendelkezik, melyekre hosszú távon lehet építkezni” – mondta ottjártunkkor Vasas Csaba, a település polgármestere arra a felvetésünkre, mely az a kitörési pont, mely Bükkzsérc erőssége lehet az elkövetkezendő években.

Valódi értékteremtést

– De addig is van munkánk bőven – folytatta Bükkzsérc vezetője. – Sokat dolgoztunk az elmúlt években, hogy a települést szebbé, komfortosabbá tegyük. A falu alsó részén sikerült megépítenünk a tervezett két parkolóból az egyiket, ami mellett a buszmegálló esztétikai felújítása is megtörtént. Átadtuk a rendezvényközpontot a kemencés kerttel és kilátóval együtt, amihez vásároltunk 1,2 hektár területet, ahol minden igényt kielégítő, akár országos rendezvényeket is tudunk tartani. Felújítottuk közel 20 millió forintért az önkormányzat épületét, melynek a Leader pályázaton nyert napelemünk termeli a villamosenergiáját. Ugyancsak felújítottuk a Rákóczi út alsó és felső szakaszán a régi járdát teljes hosszában az Arany János utcával együtt. 100 millió forintért a főutunkat, mely 2,9 kilométeres szakaszon, a Hór-völgye elágazásig tart. Pályázati pénzen tudtunk venni az önkormányzat kisbuszához utánfutót és egy kis traktort is. Arra is büszke vagyok, hogy több civil egyesület is alakult, melyeket erőnkhöz mérten támogatunk.

Itt érkeztünk el az elkövetkezendő hónapok, évek feladataihoz. Előbb gyalog mentünk helyszínről helyszínre, majd autóba szálltunk és felmentünk a pincékhez is…

– Hamarosan megkezdődik három mellékút, a Petőfi, Kossuth és Hősök út felújítása, melyeket június 30-ig át kell adni – folytatta Vasas Csaba. – A Művelődési Házunk új tetőt kap, és nagyon fontosnak tartom, hogy itt a Bükk déli kapujában április végére megvalósul a szeméttelepünk rekultivációja is. Terveinkben szerepel az úgynevezett pincék felé vezető út kövezése, víz- és szennyvízelvezetése és a káposztáskerti parkoló kiépítésének folytatása.

Azt is megtudjuk, az egyik projekt hamarosan lezárul, hiszen február 13-án átadják a felújított orvosi rendelőt, melyre 100 százalékos támogatottságú pályázatot nyertek, bruttó 36 millió forint összegben, mely tartalmazza például a tető és nyílászárók cseréjét, új orvosi műszerekkel való felszerelését, illetve mozgáskorlátozott parkoló kialakítását is.

A polgármester ezután kifejtette: „Személy szerint nagyon jó dolognak tartom a közmunkaprogramot, persze akkor, ha valóban értékteremtő munka zajlik, márpedig nálunk az. Ennek keretében újítottuk fel a falut hosszában átszelő Cseresznyés patak teljes medrét három kilométer hosszan, valamint a járdáinkat is. Rossz időben vagy éppen hidegben pedig az önkormányzat tulajdonában lévő pincét bővítik az emberek, melyből látványpincét fogunk kialakítani az idelátogatóknak.”

Ennél a pontnál jegyezte meg Vasas Csaba, hogy nagyon nagy fantáziát lát a turizmus, az idegenforgalom fejlesztésében, a „fejében” már vannak tervek, és hamarosan kiderül, hogy realizálhatóak-e. De már eddig is van mire büszkének lenniük a helyieknek:

– Polgármesterségem első évében rendeztük meg Bükk­zsércen az első favágó versenyt és hozzá kapcsolódóan a vadásznapot, illetve a díjugrató versenyt, melyekre 2014-ben már negyedik alkalommal került sor – folytatta Vasas Csaba. – Ezek a rendezvények évről évre egyre több látogatót vonzottak, akik közül addig nagyon sokan nem is jártak a településen, de közülük sokan visszajáró vendégek lettek. Azt nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy a rendezésben teljes egészében a helyi emberekre támaszkodunk, ami mindenkinek jó, gondolok itt például a vendéglátásra.

Fontos a foci

Szervesen kapcsolódik Bükk­zsérc életéhez a megyei II. osztályban szereplő labdarúgócsapat, és ennek megfelelően tettek is érte. Felújították a sportpályát, bővítették az öltözőket, és a fejlesztés még nem állt le, hiszen egy 120 fős lelátót is építeni akarnak.

– Magam is űztem ezt a sportágat, úgyhogy nem véletlen az, hogy elnöke vagyok az egyesületnek – mondta a polgármester. – A helyi emberek pedig szeretnek meccsre járni, sőt sokszor idegenbe is elkísérik a fiúkat.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában