Helyi közélet

2015.01.09. 16:46

A fő céljuk: vonzóvá tenni

Sátoraljaújhely - Új igazgatója van a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumnak.

Sátoraljaújhely - Új igazgatója van a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumnak.

2014 végétől új igazgatója van a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumnak Ringer István személyében, akit eddig leginkább régészként ismerhettünk.

Új fejezet

Először akkor találkoztunk, amikor elkezdte Rákóczi György ágyúöntő műhelyének ásatását a sárospataki várkertben, majd többször összefutottunk a sátoraljaújhelyi Vár-hegyen, ahol a majdnem elfeledett sátoraljaújhelyi vár ásatását vezette.

– Tavaly nyáron átadtuk az ágyúöntő műhelyt a közönségnek, így azzal az életemnek egy fontos fejezete lezárult – mondja Ringer István. – Alighanem csak a véletlen hozta úgy, hogy ez egybeesett azzal, hogy Fehér József, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója bejelentette, egy újabb ciklust már nem vállal el az intézmény élén, inkább a családjával szeretne több időt eltölteni. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy megpályázom a most már minisztériumi fenntartású, a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó múzeum vezetői posztját. Nagyon hosszú távú terveim egyelőre nincsenek, most ebben az öt évben gondolkodom, de így sem maradok feladat nélkül.

Tavaly a Kazinczy Múzeum látogatóinak a száma négyezer körül volt, a közeli Széphalomban a Kazinczy Mauzóleumnak és a Magyar Nyelv Múzeumának közel negyvenezer.

– Ez köszönhető volt annak is, hogy a felújítás miatt két évig zárva volt az intézmény és az emberek elszoktak a sátoraljaújhelyi múzeum látogatásától. Vissza kell hozni a múzeumlátogatókat és ehhez nagyon erős marketingtevékenységet kell majd folytatnunk. Tervezés alatt van egy értékes természettudományi kiállítás, de ma már ez önmagában nem elég, meg kell szólítanunk az embereket, hogy felfedezzenek minket. Sátor­aljaújhely páratlan helyzetben van Zemplénben, hiszen a Magyar Nyelv Múzeuma, a magas-hegyi sportkomplexum és maga a polgárias hangulatát máig őrző városközpont képes arra, hogy ne csak idevonzza, de napokig itt tartsa a turistákat. Ebben kell nekünk is megtalálni a helyünket. Ennek érdekében dolgozunk a honlap megújításán és nagyon nagy hangsúlyt fogunk fektetni a közeljövőben a direkt marketingre is. Szeretnénk visszahozni a társművészeteket is a múzeumba, jó lenne, ha a Zempléni Fesztivál visszatalálna Sátor­aljaújhelyre. Azt is nagyon szeretném, ha a város érezné, hogy a Kazinczy Múzeum is jelen van a település életében, ezért tervezzük egy múzeumi baráti kör megalakítását. Mindez azonban semmit nem ér, ha nem kínálunk hozzá megfelelő programokat, így már formálódik néhány olyan kiállítás, amely a helyieknek és az idelátogató turistáknak is vonzó lehet a jövőben.

A vár is megmarad

Az új munka mellett azonban a régi sem felejtődik el.

– A sátoraljaújhelyi vár ásatását a jövőben is szeretném folytatni. A pályázatot az önkormányzat beadta erre az évre is, de a tavalyi ásatások is adnak még munkát, hiszen az előkerült leletanyagot gondozni kell. A terveim és a reményeim között szerepel, hogy az ásatás leletanyaga a jövőben a sátoraljaújhelyi múzeumba kerüljön és itt is mutassuk be a látogatóknak.

ÉM- BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában