Helyi közélet

2014.12.03. 21:06

HEP: a végrehajtás következik

Ózd - Az ország valamennyi önkormányzata elkészítette a törvény által előírt Helyi Esélyegyenlőségi Programot.

Ózd - Az ország valamennyi önkormányzata elkészítette a törvény által előírt Helyi Esélyegyenlőségi Programot.

„Ez nem csak romakérdés, a társadalom szegény rétegének komplex támogatását segítheti – vetítette előre a témában tartott sajtótájékoztatón Andó Pál, a Türr István Képző és Kutató Intézet Ózdi Igazgatóságának az igazgatója. – A HEP-ek elkészítésének ideje alatt számos olyan jó példával, kiváló kezdeményezéssel találkoztunk, amit a jövőben intézményi szinten is támogatni tudunk.

Az Ózdi Igazgatóság területéhez tartozó települések közel kétszáz szakmai programot állítottak össze, és majd százötven tisztségviselő képzésére nyílt lehetőség. A projekt zárása után az előttünk álló években elkezdődhet a programok gyakorlati megvalósítása.

- Rendkívül fontosnak tartottuk a helyi szakemberek bevonását, hiszen ők azok, akik az adott falu vagy város nehézségeit, gondjait, vagy éppen a lehetőségeit a legjobban ismerik – tette hozzá Andó Pál. – Az elmúlt időszakban megismert jó gyakorlatok alapján most az a feladatunk, a helyi önkormányzatokkal közösen, minél több jó programot megvalósítsunk.

Jól hasznosították

A Helyi Esélyegyenlőségi Programok elkészítésére országos szinten 1.2 milliárd forint került felhasználásra mögöttünk hagyott időszakban. Ebből az összegből egy kiterjedt mentorhálózatot működtettek, önkormányzati tisztségviselőket és szakembereket is képeztek. A TKKI Igazgatóságai pedig az ország valamennyi önkormányzatával felvették a kapcsolatot.

- Nyilván az is ösztönzőleg hatott a településekre, hogy HEP-ek nélkül kizárták volna magukat az uniós és a hazai pályázati rendszerből – ismerte el Ferdinandy Katalin projektmenedzser. – Az elkészült anyagok azonban nem csak a mélyszegénységben élőkről szólnak, érintik a nőket, a gyerekeket, az időseket és a fogyatékos embertársainkat is. Jó minőségű HEP-eket kaptunk, amelyek természetesen annyit érnek majd, amennyit az adott helyen megvalósítanak belőle. A települések kezét a jövőben sem engedjük el, a projekt zárása után is fennmarad a hálózatunk, és igyekszünk a lehető legtöbb segítséget megadni az önkormányzatok számára.

Aktualizálták, bővítették

Az eseményen Gábor Dezső kiemelte: nekik már tíz esztendővel ezelőtt elkészült egy hasonló összeállítás, amit most aktualizálva, kibővítve adhattak le a TKKI felé. Farkaslyuk polgármestere szerint vannak benne olyan programelemek, amelyek jó szervezéssel és akarattal megvalósíthatóak, de akadnak olyanok, amelyhez pénz kell. A HEP-ek gondolatát a kezdetektől fogva jónak tartotta, de lényeges, hogy ezek az írások ne csak az íróasztal fiókjában porosodjanak. Gábor Dezső hozzátette: a TKKI Ózdi Igazgatósága minden kérdésben segítséget nyújtott számukra, igazi partneri viszony alakult ki a cég és az önkormányzatuk között.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában