Helyi közélet

2014.11.07. 10:13

Nézőpont: Bölcs dolgok

"<em>Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni, és Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs</em>". <strong>Bujdos Attila jegyzete</strong>.

"Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni, és Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs". Bujdos Attila jegyzete.Bevezetnék a szabad vasárnapot. A hírt a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője közölte, a KDNP vágyának súlyát növelő bejelentéssel: ezt a kabinet is támogatja. Nem tudom, ez mennyire tekinthető hivatalos kormányzati álláspontnak, illetve hogy mi lehet akkor a dolga pontosan a kormány szóvivőjének, ha a közvéleményt ennyire izgalomban tartó ügyben nem ő mondja el a munkáltatója álláspontját, de persze vannak a formánál előrébb való kérdések. Például, mit jelenthet az, hogy „a kormány támogatja”. Néhány nap múlott még csak el azóta, hogy a kabinet egyik tagja, történetesen a szakminiszter szó szerint ezt mondta: „amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni, és Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs.” Ez azért eléggé markáns vélemény, és ha csak a szakminiszter meg nem változtatta az álláspontját, nem mondhatjuk, hogy az egész kormány a barátja a kisebbik kormánypárt javaslatának. Persze, meg­győzhették, hogy tarthatatlan a véleménye. Miután nem elvont eszmékről beszélünk, hanem létező gyakorlatról – tudniillik az emberek sokasága vásárol vasárnap –, érdekes volna ismerni a szakminiszter által hivatkozott tényekkel feleselő érveket. Kevesebb lett a hét eleje óta a vasárnapi vevő? Gazdagabbak lettünk? Vagy sem ez, sem az, de ma már valamiért bölcs dolog a korlátozás? Az érvek nyilván az erről a témáról a közbeszédben folyó vitának is irányt szabhatnának. Hogy például a kormányzat kalkulált-e vele, milyen hatása lehet ennek a döntésnek, elveszíti-e miatta a kereskedelemben dolgozók sokasága az állását, ahogyan azt az ágazatból megszólalók előrevetítik? Padlóra kerülnek-e a piac meghatározó szereplői? És így tovább. Hogy a magyarok mekkora része számára életszerű probléma, hogy vasárnap vásárolni jó, vagy rossz? Például, mert nem érintettek, mert más napokon sem ez tölti ki az életüket (a szegénységről, a vagyoni egyenlőtlenségekről, a kereskedelmi egységek területi szórásáról szóló adatok többnyire elérhetőek). Egyébként a vasárnapi zárva tartás kérdése elsőre olyasminek tűnik, amit a politikának nem kellene szabályoznia, kinézem a piac szereplőiből, hogy képesek meghozni a szükséges döntést, a kereslet-kínálat, befektetés-megtérülés összefüggéseinek vizsgálata alapján. A szóhasználat, hogy „szabad vasárnap” amúgy a kisebbik kormánypárt felől nézve ügyes fogásnak tűnik, mint ha megszabadítanának bennünket bizonyos kényszerektől. Értem én, de ha már így előkerült, a vasárnap szabadsága aligha adható valami. A vasárnap attól nem lesz szabad, hogy valamelyik párt azt mondja rá. Nem a törvény teszi azzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában