Helyi közélet

2014.11.26. 15:17

Műtét Miskolcon: akárcsak egy 3D-s moziban

Miskolc - Egy olyan beavatkozást nézhettünk végig, amilyet a sebészek közül sem sokan láttak még.

Miskolc - Egy olyan beavatkozást nézhettünk végig, amilyet a sebészek közül sem sokan láttak még.

Jóllehet a B.-A.-Z. Megyei Kórház laparoszkópos központnak számít, maga az általános sebészet osztályvezető főorvosa, dr. Bezsilla János is több száz ilyen műtéten van túl, az a keddi műtét premiernek is mondható, amelyre több kórházból is érkeztek kíváncsi sebészek. Mi is bebocsátást nyertünk.

– Egy vastagbél rezekciót hajtunk végre, eltávolítjuk a daganatos, utolsó előtti bélszakaszt, ami a sebészek számára külön kihívás. Az Olympus cég, amelytől több 2D-s tornyot is vásároltunk már, pár hétig egy 3D-s tornyot is a rendelkezésünkre bocsátott, kipróbálásra. A mostani laparoszkópos beavatkozás annyiban különbözik az eddigiektől, hogy míg eddig a képernyőn két dimenzióban követhettük, hogy mit csinálunk a kézi eszközökkel, s azon azért nem lehet mindent látni, az operáló orvosnak támaszkodnia kell saját felkészültségére az eligazodásban, addig 3D-ben tetszőleges nagyításban látok minden szervet és szövetet, akciót – magyarázta a főorvos, immár a műtő ajtajában.

Kérdéseinkre elmondja még: a laparoszkópos eljárás mint minimálisan invazív (testbe hatoló) eljárás, eleve „finom”, ebben nincs különbség. S olyanok, akik már több száz 3D-s műtéten vannak túl, azt mondják, időben sem jelent rövidülést. Viszont nagy előnye, hogy megkönnyíti a műtéti és a varrástechnika elsajátítását.

Az előkészített beteg már a műtőasztalon, a „torony” előtt. A képernyőn egyelőre a testen kívüli kamera által vett külső képek jelennek meg. Aztán a beteg testén megejtik a kézi eszközök bevezetéséhez (a kamera, csipeszek, a vágóeszköz) szükséges vágásokat. A gép jelzi, ha megfelelő „odabenn” a nyomás. (A hasüreget széndioxidgázzal felfújva végzik a műtéteket.) A kamera egyszer csak már „bentről” továbbítja a felvételeket. Mi is orrunkra tűzzük a 3D-s látáshoz szükséges szemüvegeket, én, mint szemüveges, egy csíptetős változatot. A főorvos óvatosan halad előre, a vágóeszközzel fejtegeti le a zsírszövetet, mígnem az eltávolítandó traktushoz ér. Az útjába eső ereket elvágja, s amelyiket kell, el is hegeszti. Ilyenkor mintha gyenge hófúvásba kerülnénk. De csak a belső páracseppek és a csalóka optikai hatás. Az operáló orvost különféle hangjelek is segítik: mikor engedheti fel az eszközt, kell-e valamin változtatni, mert például megnőtt a nyomás. Most a varrógépen a sor, párhuzamosan megtűzi a bélen a vágásszélt, majd a kettő között vág a penge.

Nagyjából itt a félidő: a főorvos pár percre kiegyenesedik eddigi kényszertartásából (inkább ő igazodott, minthogy a műtőágyat kelljen mozgatni). Mi már a puszta álldogálásban és az élménytől is elfáradtunk az elmúlt egy órában. Ő és csapata folytatja.

ÉM-SZK

A jövő útja

Az országban elsőként Csepel önkormányzata adományozásának köszönhetően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben végeznek a sebészeti csúcstechnológia egyik legmodernebb eszközével urológiai beavatkozásokat.Nem valószínű, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kórház egyhamar ilyen 3D-s tornyot vásárolna, tudtuk meg az osztályvezető főorvostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában