Helyi közélet

2014.11.11. 20:04

Most demonstráltak, aztán...

Miskolc - Ki fogja képviselni a gyár dolgozóit? Miért van ennyi határozott idejű szerződés, miért kell ennyit túlórázni?

Miskolc - Ki fogja képviselni a gyár dolgozóit? Miért van ennyi határozott idejű szerződés, miért kell ennyit túlórázni?

A fenti kérdések fogalmazódtak meg többek között a Liga Szakszervezetek megyei szervezetének keddi demonstrációján, amelyet a miskolci Bosch gyárak elé hirdettek meg. Hogy mi indokolta a megmozdulást, arra nem kapott választ dr. Ficzere Ferenc, a cégcsoport jogi és kommunikációs igazgatója, aki a helyszínen érdeklődött arról, milyen kérdéseik vannak a társaság felé, illetve miben tudnak segíteni. Mint mondta, a gyárak vezetői szívesen veszik a véleményeket, nyitott kapukat dönget az érdekképviselet, amikor párbeszédet akar kezdeményezni, csak azt nem értik, hogy ennek miért ezt a formáját választották. Válaszként dr. Fodor Tibor, a szakszervezet megyei elnöke azt mondta, hogy előbb tapasztalatokat és véleményeket gyűjtenek, és azt követően keresik meg a társaság vezetőit.

Kérdésünkre Ficzere Ferenc azt mondta, a munkavállalói érdekek egyeztetésére több fórum áll a rendelkezésre, s bár egy szakszervezet már képviselteti magát a két gyárban, részükről nincs akadálya annak, hogy újabb szervezetet alakítsanak a dolgozók.

A Liga szakszervezet – melynek tagjai szórólapokat osztogattak a gyárból hazafelé tartó dolgozóknak – a vártnál sikeresebbnek értékelte megmozdulásukat. Mint jelezték, a rövid idő ellenére több mint száz munkavállaló aláírta az aláírási íveiket, ami azt mutatja, hogy érdekeik hatékonyabb képviseletre szorulnak. Felvetésünkre, miszerint a Vasas Szakszervezet mindkét gyárban jelen van, Fodor Tibor azt mondta, javasolni fogják, működjenek együtt, hogy minél erősebb legyen a dolgozók érdekeinek képviselete. Mint mondta, az acsarkodás nem viszi előrébb a szakszervezeti mozgalmat, hiszen így is sokszor negatív a megítélésük. Éppen ezért az együttműködés közös érdekük.

Ezt kérték a dolgozók

Kérdésünkre, hogy mi indokolta a demonstrációt, azt mondta: ezt kérték tőlük a Ligás munkavállalók, akik többen vannak, mint amennyiről a Bosch vezetése tud, de a számukat egyelőre nem kívánta elárulni. A folytatásról azt mondta: a jövő héten felveszik a kapcsolatot, szeretnének párbeszédet indítani a munkáltatóval és az egyéb munkavállalói érdekképviseleti szervekkel is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában