Helyi közélet

2014.11.18. 16:05

Jövőre indul a citromsavgyár építése Borsodban

Miskolc - A szükséges engedélyek beszerzését követően a tervek szerint 2015 júniusában indul a kínai RZBC csoport citromsav termelő gyárának az építése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – jelentették be a rizhaoi delegációval folytatott tárgyalást követően kedden a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Miskolc - A szükséges engedélyek beszerzését követően a tervek szerint 2015 júniusában indul a kínai RZBC csoport citromsav termelő gyárának az építése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – jelentették be a rizhaoi delegációval folytatott tárgyalást követően kedden a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón.A Shandong tartományban található Rizhao városában van az RZBC csoport központja. Tekintettel Shandong és Borsod-Abaúj-Zemplén megye közt meglévő kapcsolatokra, illetve a cégcsoport által a sajóvölgyében építendő ciromsavgyári beruházásra kínai delegáció érkezett Rizhao város alpolgármesterének vezetésével megyénkbe, amelyet Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadott a Megyeházán. A megbeszélés keretében áttekintették a beruházás előrehaladását, illetve az ipartól az oktatásig terjedő széles témakörben egyeztettek a további együttműködési lehetőségekről. A tárgyalást követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Török Dezső szólt a két régió közt kialakult kapcsolatról. Emlékeztetett rá, hogy a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés a legnagyobb kihívás megyénkben. Ezért különösen örömteli a kínai partnertől érkező beruházás, de természetesen minden más befektetőt szívesen látnak. Kiemelte, hogy a 2014-2020-as ciklusban hazánk az EU támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani. Az első lépést ezzel kapcsolatban helyben is megtették, amikor szeptemberi ülésén a megyei közgyűlés elfogadta a megyei fejlesztési programot. A citromsavgyár új munkahelyeket jelent a megyének, valamint piacot az itt termelt kukoricának.

Liu Zhaoliang, Rizhao alpolgármestere röviden bemutatta városát, amelynek 2,9 millió lakosa van, területe akkora, mint egy átlagos magyar megye. Itt található az RZBC központja, amely a világ citromsav gyártásából 13 százalékkal részesedik. Emlékeztetett rá, hogy a cég a két térség közötti együttműködés keretében jött megyénkbe, amely Kínából nézve logisztikai szempontból előnyös, jelentős a mezőgazdasági termelés (a citromsavgyártás fő nyersanyaga a kukorica) és befektetésbarát a kormányzat és a megyei önkormányzat is. Jelezte, hogy nyitottak a további együttműködésre.

Li Changtao, a RZBC csoportba tartozó Hungary Borsod Biochemical Kft. igazgatója röviden bemutatta a cégcsoportot, szólt a borsodi beruházásuk előkészítéséről, a projekt előrehaladásáról. A bizalom jeleként értékelte, hogy minden segítséget megkapnak a kormánytól és a megyei önkormányzattól a beruházás érdekében. Bejelentette, hogy már folyik az engedélyek beszerzése, s ezek függvényében 2015 júniuásban szeretnék elindítani a gyár építését, amelyet 36 hónaposra terveznek, s 2018-ban indulna a termelés. Az eredeti tervek szerint 165 új munkahelyet hoztak volna létre, de kiegészítő projektekkel együtt ez a szám magasabb lesz.

Demeter Zoltán, Borsod középső térségének országgyűlési képviselője ugyancsak örömmel nyugtázta a gyárépítést, amely jól illeszkedik a kormány 2010-ben megfogalmazott, munkahelyteremtést szorgalmazó programjába. Támogatják a KKV szektort, a Magyarországra érkező cégeket, a már itt lévőkkel pedig stratégiai együttműködést alakítanak ki, mint például a kazincbarcikai BC területén lévő kínai cégekkel. Emlékeztetett rá, hogy a citromsavgyár révén nem csak a cégnél, hanem a beszállítóknál is új munkahelyek teremtődnek, illetve fontos piacot jelent majd az agrárium számára.

A citromsavgyár tervezett éves kapacitása 100 ezer tonna, amely a világtermelés 5 százalékának felel meg. Ehhez évi 200 ezer tonna kukoricára lesz szükségük (a 2012-es megyei termés mintegy 291 ezer tonna volt). A citromsavat nagy mennyiségben használják az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyiparban.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, Csontos László, sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában