Helyi közélet

2014.11.27. 12:53

Hogyan ne váljunk áldozattá?

Miskolc - A megtámadottak gyakran attól félnek, nem fognak hinni nekik.

Miskolc - A megtámadottak gyakran attól félnek, nem fognak hinni nekik.„Az erőszakcselekmények közös jellemzője, hogy az áldozatok akarata ellenére tesznek velük valamit. A megerőszakoltak gyakran azt élik meg, hogy az életük is veszélyben forog. Tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat, és végtelenül védtelennek, hiszen a támadó az utolsó védőbástyájukon is átlépett, amikor a testükbe hatolt”, mondta dr. Virág György pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóhelyettese, akivel munkatársunk arról beszélgetett, hogyan élik meg a szexuális erőszak áldozatai a velük történteket, hogyan dolgozható fel a trauma, és miként kerülhetik el a nők, hogy erőszak áldozativá váljanak.

Minden eset más

Mint arról beszámoltunk, a hétvégén derült ki: egy héttel korábban egy csuklyát viselő alak megvert, kirabolt és megerőszakolt egy húszéves nőt Miskolcon, a Bársony János utcában. A támadás sötétedés után, de még korántsem éjszaka történt, egy olyan városrészben, ahol még ebben az időszakban is viszonylag nagy a gyalogosforgalom. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

Hasonló, útonállás-jellegű szexuális erőszak szerencsére viszonylag ritkán történik, mint dr. Virág György is megerősítette, az esetek túlnyomó többségében az áldozat és a sértett ismerik egymást. Mivel minden elkövető és minden sértett különbözik, két ugyanolyan erőszak sincs, ezért általános viselkedési tanácsot sem lehet adni, hogyan kerülhetők el a hasonló cselekmények.

„Többnyire evidenciákat lehet mondani, a józan ész által diktált szabályokat kell betartani: igyekezzenek kivilágított helyen közlekedni, ha lehet, ne sétáljanak egyedül éjszaka, ne szálljanak be idegennel egy liftbe, ne nyissanak ajtót ismeretlen személyeknek, szórakozóhelyen figyeljenek oda, nehogy beletegyenek valamit az italukba… Ezeket a szabályokat a gyerekeinek is megtanítja az ember, de azokban az esetekben – és mint mondtam, szinte ezek számítanak általánosnak –, amikor az elkövető és az áldozat ismerik egymást, ezekkel semmire sem mennek a sértettek”, mondta dr. Virág György.

Bűntudatot éreznek

„Az áldozatok az erőszak után általában bűntudatot és súlyos szégyent éreznek, tartanak tőle, hogy a történtek miatt őket fogják felelőssé tenni, ezért gyakran nem is jelentik az esetet. Megpróbálják elfelejteni, túltenni magukat rajta, de ez nem mindig sikerül. Fel lehet dolgozni, de sokszor csak nagyon nehezen, egy életre kihathat a trauma.

Ráadásul van a szexuális erőszak áldozataival kapcsolatban valamifajta társadalmi gyanakvás… Ha valakit meglopnak a piacon vagy a villamoson, senkinek sem jut eszébe kétségbe vonni, hogy az megtörtént vele, de ha valaki azt állítja, hogy megerőszakolták, azonnal felmerülnek a kételyek, hogy biztosan úgy történt-e, ahogy az illető elmondta.

Gondoljon bele: ön a nyilvánosság elé állna egy olyan történettel, hogy megerőszakolták, ha nem történt meg? Miért tenné?”, tette hozzá dr. Virág György.

ÉM-SZP

Polgárőrök járőrben

Új vállalást tettek a miskolci polgárőrök – erről tegnap beszélt Cseh László, a megyei polgárőr szövetség szakmai elnökhelyettese Miskolcon. Mint a polgárőrvezető kifejtette, az önkormányzattal egyeztetve esténként háromfős polgárőrcsoportok járőröznek majd a Szent Anna tér környékén, mert a lakossági visszajelzések szerint a téren csoportosuló deviáns személyek jelentősen rontják az ott élők közbiztonságérzetét. A polgárőrség a rendőrség és a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkáját segíti.

Az idei évet a külterületek éveként dolgozták végig a polgárőrök, de a belvárosi rendezvényeket is biztosították. A karácsonyi szezonban emellett a nagyobb bevásárlóközpontok közelében, a parkolókban és a belvárosban is jelen lesznek. „Csóra György elnök úr biztosított róla, hogy ha szükség lesz rá, a Miskolc környéki egyesületektől is segítséget kaphatunk”, tette hozzá Cseh László.


Miskolc - Az sikeres önvédelemhez mindig készen kell rá állnunk, hogy azonnal reagáljunk. tovább »

Miskolc - A hazafelé tartó húszéves lány hiába kiabált segítségért, azt hitték, csak a hajléktalanok verekszenek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában