Helyi közélet

2014.10.04. 21:48

Húszemeletest hódítottak a lánglovagok

Miskolc - Pénteken délelőtt sok járókelő megállt a miskolci húszemeletes toronyház tövében.

Miskolc - Pénteken délelőtt sok járókelő megállt a miskolci húszemeletes toronyház tövében.Nem véletlenül: a lakóház körül tűzoltóautók álltak, a helyszínt körbeszalagozták, ezért sokan valami rosszra gyanakodtak. Szerencsére ezúttal szó sem volt ilyenről, hiszen erre a napra megyei lépcsőfutó bajnokságot szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Országos verseny lett

A versenyre a megye egész területéről 39 tűzoltó regisztrált. Nekik a tizennyolcadik emeletre kellett felfutniuk teljes (közel 20 kilogrammos) védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával, a lehető legrövidebb idő alatt.

– Ez a verseny egy sok évre visszanyúló hagyomány. Helyi kezdeményezésnek indult egykor, amely most már országossá nőtte ki magát – nyilatkozta a verseny előtti percekben lapunknak Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – Ez egy olyan erőpróba, amely a mindennapi szolgálat során használt felszereléssel történő, a kitartás, a fizikai állóképességet erősen próbára tevő megmérettetés. De ez is a mindennapi életből merít, ugyanis tűzoltóink találkoznak középmagas épületeinkben bekövetkezett káreseményekkel.

Németh Viktor tűzoltó hadnagy, parancsnok-helyettes a tiszaújvárosi hivatásos egység képviseletében regisztrált. Elárulta: hetek óta készültek a húszemeletes meghódítására.

– Az ilyen feladatokra mindig készülnie kell egy tűzoltónak – mondta. – Az ilyen és ehhez hasonló épületekbe bármikor a lehető legrövidebb időn belül fel kell, hogy érjünk. Mindannyiunknak nagy kihívás ez!

Kötelező a sport

Az újvárosi tűzoltó elmondta azt is, hogy a kollégáknak a fittség érdekében kötelező sport van előírva. Nincs mese, napi egy órában. Ám mindezek mellett mindenki, egyénileg is lehetőségeihez képest edzésben tartja magát.

Magyar Károly miskolci tűzoltó is lázasan készülődött, hiszen az elsők között vágott neki a lépcsőknek.

- Ez számunkra életszerű körülmény! – jelentette ki. –Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ilyen felszereléssel futnunk kell, meg kell másznunk egy hasonló épületet. Felkészülés? Egyértelműen a sportos életmód az, ami megalapozza ezt.

A „tetőn” nem sokkal később az elsőként rajtoló miskolci Major Lászlót faggattuk miközben kifújta magát: „Két perc feletti az időm, jó lett volna ha csak 2 perc... Majd meglátjuk mire elég.”

ÉM-JLI

Eredmények:

35 év alatti beavatkozó kategória

1.: Csizmár Róbert tű. őrmester (Sátoraljaújhely HTP)

2.: Major László tű. főtörzsőrmester (Miskolc HTP)

3.: Nyitrai Gergő tű. őrmester (Encs HTP)


35 év feletti beavatkozó kategória

1.: Magyar Károly tű. főtörzszászlós (Miskolc HTP)

2.: Gál Gábor tű. főtörzsőrmester (Miskolc HTP)

3.: Bártfai István tű. törzsőrmester (Tiszaújváros HTP)


35 év alatti vezető kategória

1.: Hoffmann Zsolt tű. hadnagy (Sátoraljaújhely HTP)


35 év feletti vezető kategória

1.: Kolláth Tibor tű. őrnagy (Mezőkövesd HTP)

2.: Németh Viktor tű. hadnagy (Tiszaújváros HTP)

3.: Nácsa Bálint tű. őrnagy (Szerencs HTP)


Női kategória:

1.: Istványi Nóra ka. (BAZ MKI)

2.: Popják Ildikó tű. hadnagy (Kazincbarcika KVK)

3.: Aranyosi Brigitta ka. (BAZ MKI)


Abszolút bajnok: Magyar Károly tű. főtörzszászlós (Miskolc HTP)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában