Helyi közélet

2014.09.29. 13:02

Önkormányzat 2014 | Interjú Tóbiás Józseffel, a Magyar Szocialista Párt elnökével

Miskolc - „Ma változásra érett az ország…” Az MSZP elnöke szerint a helyi közösségeknek maguknak kell dönteniük saját ügyeikben.

Miskolc - „Ma változásra érett az ország…” Az MSZP elnöke szerint a helyi közösségeknek maguknak kell dönteniük saját ügyeikben.„Nem attól lesz ereje egy városnak, hogy kizárja a másként gondolkodókat” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke. A pártvezető az Észak-Magyarország szerkesztőségének vendége volt, a közelgő önkormányzati választásokról, a párt képviselőjelöltjeinek esélyeiről, feladatairól esett szó.

- A kampány eddigi tapasztalatai szerint mit gondol most róla, jó dolog-e, hogy Miskolcon nem saját polgármesterjelölttel, Simon Gáborral indul a polgármesteri szék megszerzéséért az MSZP?

Tóbiás József: Mindenféleképpen jó döntés, mert pontosan látszik, hogy a jelenlegi kormány csak a saját szavazóira számít. Mi a miskolciakban hiszünk, abban, hogy egy önkormányzat vezetése közös ügy. A pártpolitika lefedi ennek a helyi közösségnek egy jelentős részét, de nem az egészet, ezért fontos, hogy olyan jelöltek legyenek, akik szélesebb közösségeket képesek megszólítani. Ezért tisztelem azoknak a párttársaimnak – például Simon Gábornak – a döntését, akik egyéni ambícióikat alá tudták rendelni a közösség érdekében.

- Szerencsés döntésnek tartja, hogy a független jelöltként induló Pásztor Albertet ennyire „magához vonta” az MSZP? Függetlenként nem lett volna nagyobb esélye?

Tóbiás József: Pásztor Albert független jelölt…

- Ezt most a választási bizottság döntése cáfolta.

Tóbiás József: A választási bizottságnak joga eldönteni, de Pásztor Albert nem tagja egyetlen politikai pártnak se, az elmúlt harminc évét Miskolc szolgálatában töltötte el, ahol eleve lehetetlen lett volna bármilyen pártpolitikai kötődés. A jelenlegi városvezetés díjazta Pro Urbe-díjjal, vagyis megkapta a legmagasabb elismerést a város szolgálatában eltöltött szakmai életútja elismeréseképpen. Pásztor Albert független jelölt, akit nem csak politikai pártok, hanem civil szervezetek, közösségek is támogatnak.

- Pásztor Albert is hasonlót hozott nyilvánosságra közleményében, erre cáfolt rá a választási bizottság határozata – az ön mint az MSZP elnöke miskolci jelenléte azonban ezt a határozatot erősíti.

Tóbiás József: Nézze, azt nehéz lenne letagadni, hogy a MSZP támogatja Pásztor Albert független polgármesterjelöltet. Ha az ön kérdéséből indulnék ki, akkor nem tehetném be a lábam Miskolcra, nem beszélhetnék a miskolciakhoz, akik védelemre, képviseletre várnak. Kell egy olyan közösség, ahová lehet tartozni, ahol nem engedik el a lemaradók, az elszegényedők kezét sem. Aki ilyen helyi közösségeket létre tud hozni, azzal nekem mint szövetségessel van dolgom.

- Ön szerint valóban nyitott, háromesélyes a miskolci polgármester-választás, vagy esetleg az az összefogás, ami Pásztor Albert mögött látszik, az ő javára billentheti a választást?

Tóbiás József: Nem venném el a politikai elemzők kenyerét. Egyetlen dolgot látok biztosan: ma változásra érett az ország, Miskolc. Aki ezzel nem hajlandó szembenézni, az csak elfedi a valóságot. Amíg a hatalom – akár helyben, akár Miskolcon – csak a hatalom eszközeivel kényszerít ki megoldásokat a párbeszéd helyett, addig a szavaknak felbecsülhetetlen az ereje, márpedig a kimondott szó most az, hogy itt valami nagyon el lett rontva, valami nagyon nincs rendben… Ha az emberek nem érzik magukénak a város vezetését, nem kapnak abban biztonságot, hogy a munkával szerzett bérükből meg tudnak élni, taníttatni tudják a gyerekeiket, akkor biztos, hogy változásokra van szükség.

- Milyen esélyeket lát erre? Jobban fog szerepelni az MSZP most a helyhatósági, mint tavasszal az országgyűlési választásokon?

Tóbiás József: A kettőt nem lehet összemérni. Ez helyi ügyekről szól. Az MSZP jelöltjei, illetve azok a jelöltek, akiket a párt támogat, sokkal erősebben beágyazódtak egy-egy helyi körzetben, településen, mint az országgyűlési választáson egy választókörzetben.

- Ha a helyhatósági választások valóban a helyi ügyekről szólnának, négy évvel ezelőtt az MSZP nyerhetett volna Miskolcon, hiszen a Káli Sándor-féle városvezetésnek voltak kézzelfogható eredményei. Ezzel együtt a választók a Fidesz jelöltjeinek szavaztak bizalmat.

Tóbiás József: Szerintem a négy évvel ezelőtt történtekből sokat tanult az ország és Miskolc is. A volt szocialista városvezetés jól gazdálkodott a város erőforrásaival, figyelt a közösségeire, és most van egy kilengés, amikor maga a választó is belátja, hogy tényleg hibás döntést hozott – és akkor változtat.

- Kérdés az, hogy vissza szeretné-e kapni az MSZP-s városvezetést, vagy úgy dönt, egy új erőnek ad lehetőséget.

Tóbiás József: Nézze, az MSZP nem akar várost vezetni, eddig sem akarta. Az előző városvezetőt, Káli Sándort jól ismerem: ő soha nem magáénak tekintette a várost, ő ezt egy szolgálatnak tartotta. Feladatának, hogy a városvezetői lehetőségeivel a közjót szolgálja. Az elmúlt négy évben kevés ilyet tudnék mondani, és most abban bízom, hogy a képviselőjelöltek és Pásztor Albert lehetőséget kap rá, hogy a város érdekében, a miskolciakkal közösen dolgozhasson. Nem kinyilatkoztatva, hanem másokat megértve, velük együttműködve, párbeszéddel kell vezetni ezt a várost, mert van ezer gondja.

- Mi az, amit az MSZP tesz hozzá Pásztor Albert kampányához azon kívül, hogy járja a várost, építi a programot és a jelölt személyét? Hogyan vesznek részt a kampányban, hiszen azt látni, hogy Pásztor Albertnek önálló kampánystábja van.

Tóbiás József: Fontos feladat, hogy az önkormányzati körzetekben élő emberek is tudják, mi a választás tétje, hogy vagy a saját sorsunkról döntünk, vagy meg fogják mondani a következő öt évben, mi fog történni Miskolcon. Vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a hitet, hogy a saját ügyeikben maguk határozhatnak. Intézményesen jelen kell lenni abban a világban, ahonnan az ember a legitimációt megszerezte. Jelöltjeink ennek tudatában dolgoznak most is a kampányukban.

- Hogyan készülnek a választás utáni időkre? Az ellenzék az elmúlt négy évben nem élvezte azokat a jogokat, amik korábban az akkori ellenzéket megilletnék. Készülnek revansra?

Tóbiás József: Semmi ilyet nem akarunk tenni. Első és talán egyik legfontosabb feladat, hogy a város vezetése minden energiájával gátat vessen a gyermekéhezésnek. A második, hogy a közösséget be kell vonni a városvezetésbe. Nem attól lesz ereje egy városnak, hogy kizárja a másként gondolkodókat, ezért mi a politikai kisebbségek jogainak helyreállításával akarjuk működtetni a várost.

- Olyannak látja a kampányt, ami alapot teremt ehhez a párbeszédhez?

Tóbiás József: A kampány hevülete jelzi, hogy a jelenlegi vezetés érzi, nem ülhet biztonságban a székében. A kampány után minden politikai vetélytársunk partnerünk lesz – ha nem, keresünk más partnereket, hiszen civil közösségekben, lakóközösségekben is megtalálható a partnerség. Miskolcon ma több tízezer ember várja, hogy bekapcsolódhasson a város életébe – ma ki kapcsolja be őket?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában