Helyi közélet

2014.09.01. 16:25

Négy iskolással indult a tanév Nekézsenyben

Nekézseny - A páratlan természeti szépségre építhet a jövőben a hegyháti település.

Nekézseny - A páratlan természeti szépségre építhet a jövőben a hegyháti település.

Az elmúlt esztendőkben a közigazgatás területén komoly változásokon esett át Nekézseny. A Csokvaománnyal, Lénárddaróccal és Bükkmogyorósddal történt „egyesülés” után ők látják el a gesztori feladatokat. A hivatalon belül sikerült rendezni a kérdéseket, az apparátus pedig folyamatosan képzi magát. A lakosság szempontjából azonban ettől sokkal lényegesebb, hogy a belterületi utakat felújították és a település nagy részén a belvízelvezetés is megtörtént.

- Minden tekintetben összeállt a rend, egységes képet mutat a falu – összegezte az elmúlt időszak eseményeit Varga Béla, Nekézseny polgármestere. – A közcélúakkal minden esztendőben részt veszünk a Startmunka Programban, amit arra használunk föl, hogy a települést élhetőbbé tegyük. Sajnos az elvándorlás ránk is jellemző: nagy foglalkoztató korábban sem volt a településen, de a barcikai és az ózdi üzemek, valamint a bányák megélhetést adtak a családjainknak. Most már sokan inkább a főváros vagy a Dunán-túl irányába gondolkodnak, ami erőteljesen kihat a mindennapjainkra. Legfrissebb példa erre az oktatás, az általános iskolánk már csak 4 (!) diákkal tudott beindulni szeptemberben, ami előrevetíti az alapfokú képzés megszűnését. Éves szinten általában a 15-20 halálozásra 1-3 születés jut, de jóval kevesebb esküvőt tartunk, mint ahány temetésre járunk.

Felújítások előtt

Varga Béla hozzátette: jó néhány feladatot megfogalmaztak már, amely a következő hónapokban, években lesz aktuális Nekézsenyben. Az engedélyes tervek már elkészültek a Polgármesteri Hivatal és az óvoda felújítására, amelyre nagy szüksége van a településnek. Ezek az épületek a 2010-es árvíz idején súlyosan rongálódtak, de azóta még nem sikerült őket felújítani. A jelenlegi állás szerint erre 2015-re lesz meg az anyagi forrás. Az óvoda esetében még hangsúlyosabb a rekonstrukció, hiszen a környező falvakból is ide járnak a gyerekek.

- Szeretnénk kihasználni a környezet szépsége nyújtotta lehetőségeket – folytatta az egyéb terveket Varga Béla. – A probléma csupán az, hogy még nincs megfelelő szálláshelyünk. Legalább egy olyan épületre lenne szükségünk, ahol 20 turistát el tudnánk szállásolni, mert abban az esetben a környéken akár egy egész hetet is tartalmasan el lehetne tölteni. Nem csak a Hegyhát szépségét ismerhetné meg a látogató, hanem Szilvásvárad, Aggtelek, Miskolc és Eger közelségét is ki tudnánk használni. A pihenés, az aktív feltöltődés egyik helyszíne lehetne Nekézseny, hiszen valóban gyönyörű természeti adottságaink vannak.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában