Helyi közélet

2014.07.17. 09:39

Hitelességet követeltek demonstrációjukon

Miskolc - Nem a gettófelszámolás, hanem annak módja ellen – most a torzítás miatt tiltakoztak.

Miskolc - Nem a gettófelszámolás, hanem annak módja ellen – most a torzítás miatt tiltakoztak.

„A hiteles tájékoztatás fontosságára szeretnénk felhívni a média figyelmét”, mondta Váradi Gábor, a Miskolci Roma önkormányzat elnöke szerda délután azon a demonstráción, amit a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. előtt tartottak. A körülbelül harmincfőnyi, transzparensekkel felszerelkezett roma aktivista és szimpatizánsaik az ellen tiltakoztak, hogy Miskolc város közpénzből fenntartott lapjában az jelent meg a legutóbbi megmozdulásukról, hogy a miskolci romák a telepfelszámolás ellen tiltakoztak, holott ők nem a gettók felszámolása, hanem annak módja ellen emelték fel a szavukat – mondta Váradi Gábor.

Botos Ferenc, a roma önkormányzat tagja munkatársunk érdeklődésére elmondta, hogy azzal továbbra sem tudnak egyetérteni, hogy azok számára, akik rendesen fizették a bérleti díjakat és a rezsit, de lejárt – vagy a közeljövőben jár le – a bérleti szerződésük, a város nem biztosítja a lakhatási feltételeket. Az is felháborította a romákat, hogy a közvélemény úgy tudja, hogy a romák kétmillió forintot kapnak, ha elmennek Miskolcról, holott azt nem adják mindenkinek. „Körülbelül háromszáz lakás van a számozott utcákban, ez alig ötven olyan családot érinthet, a többiek sorsáról viszont semmit sem lehet tudni. Hová menjenek ezek az emberek?” – kérdezte.

Csendes József, a demonstráció egyik szervezője elmondta: „Azért vagyunk itt a mai napon, mert sajnálatos módon azt kell tapasztalnunk, hogy a városunk által fenntartott sajtóorgánum elfogultan közvetíti a híreket”, majd elmondta, hogy hat évre visszamenőleg összeszámolták, melyik politikai erő hogyan jelenik meg a város lapjában, és azt találták, hogy a jelenlegi kormánypárt messze túlreprezentált. Azt is megállapították, hogy a választások közeledtével felerősödtek a romák és a többségi társadalom szembenállását tükröző, valamint a közbiztonság kérdését feszegető írások. „Átéltünk már olyan időket, amikor a sajtó azt írta meg, amit elvártak tőle – reméljük, azok az idők nem térnek vissza”, mondta Csendes József.

Megkérdeztük Pásztor Imrét, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjét (a MIKOM a társaság cége), történtek kapcsán, de nem kívántak nyilatkozni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában