Helyi közélet

2014.06.14. 18:17

Szeleta-élménypark vagy más

Miskolc - A nemzeti park sem büszke az egykori emlékpark jelenlegi állapotára, és változtatni kíván azon.

Miskolc - A nemzeti park sem büszke az egykori emlékpark jelenlegi állapotára, és változtatni kíván azon.

A Bükki Nemzeti Park (BNP) határában található Herman Ottó Emlékpark Miskolcon, a Hegyalja úton (a 31329/1 helyrajzi számú területen) található. A terület a BNP Igazgatóság vagyonkezelésében álló állami tulajdonú ingatlan. A park jó ideje üresen és elhanyagoltan áll a Bükk kapujában. Korábban a BNP Miskolccal közösen egy új látogatói központ kialakítására pályázott, ám a terület lehetséges jövőjéről nem sokat lehet tudni. Ennek kapcsán kerestük meg Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát, akiktől többek között azt is megkérdeztük: vannak-e terveik annak kapcsán, hogy a helyet megtöltsék tartalommal.

„Nem méltó a környezetéhez”

– Jelenleg a létesítményt nem hasznosítja az igazgatóság, de folyamatosan karbantartja a parkosított részt – tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Horváth Ákos, a BNP igazgatója. – A kelet-bükki tájegységünknél alkalmazott közmunkásainkkal látjuk el a parkban a kertápolási feladatokat. Az emlékpark mellett járművel elhaladóknak valóban inkább a leromlott állagú bejárat szúrhat szemet, amelyet szalagozással, figyelmeztető feliratokkal jelöltünk annak balesetveszélyessége miatt. Ez a látvány valóban nem méltó a nemzeti parkhoz, mi magunk is változtatni kívánunk ezen a helyzeten. Mindenképpen a látogatókat, kirándulókat kiszolgáló létesítmény kialakításában gondolkodunk.

Pályázati forrás, partnerek

Megtudtuk azt is, hogy a Miskolci Turisztikai Kft.-vel közösen előkészített „Szeleta tematikus élménypark kialakítása” elnevezésű pályázatuk nem nyert támogatást az Észak-magyarországi Operatív Programban, „pontosabban” a támogatási keret „kimerülése” miatt nem bírálták el. Ezért újratárgyalják Miskolccal az együttműködés lehetőségét az ingatlan hasznosítása kapcsán.

– Ezt úgy képzeljük el, hogy az új projektben a természetvédelmi igazgatási-, tájékoztatási funkcióknak és látogatóbarát szolgáltatásoknak együtt kell megvalósulniuk. Mégpedig úgy, hogy a nemzeti parkhoz kapcsolódó, Miskolc és a régió kínálatát gazdagító egyedi turisztikai attrakció épüljön ki – fogalmazott dr. Horváth Ákos. – Az egyeztetés alapján döntünk majd arról, hogy továbbvisszük-e a Szeleta-élménypark koncepciót, vagy más közös program előkészítésében gondolkodjunk. Egy biztos: a Diósgyőr-Lillafüred turisztikai fejlesztési tengelyen, a nemzeti park belépési pontján a BNP Igazgatóság színvonalas látogató, szolgáltató központ kialakítására készül.

Központi költségvetési lehetőség, pályázati támogatási forrás, és a bevonható partnerek köre határozza majd meg, hogy mikorra tudjuk a jelenlegi állapot helyett a látogató igényeket kiszolgáló, korszerű létesítményben a látogatókat fogadni.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában