Helyi közélet

2014.05.26. 17:32

Párhuzamos sírok, párhuzamos életutak

Miskolc - A 125 éve született Vásárhelyi Istvánra emlékeztek vasárnap.

Miskolc - A 125 éve született Vásárhelyi Istvánra emlékeztek vasárnap. Vásárhelyi István (Jászberény, 1889. május 29. – Lillafüred, 1968. március 17.) természetkutató, zoológus, nagy harcosa volt a magyar természetvédelemnek és komoly érdemeket szerzett annak népszerűsítésében. Kutatásaival és jelentős munkásságával elősegítette a Bükki Nemzeti Park létrejöttét és felbecsülhetetlen értékű tudományos gyűjteményt hozott létre. Életében közel 500 szakmai publikációt írt.

Halála után végakaratának megfelelően Herman Ottó mellé temették a felső-hámori temetőben. Sírját a család hozzájárulása nélkül a közelmúltban átalakították. Most elkészült a család által is jóváhagyott sír, melynek faragását Szondy Sándor fafaragóművész készítette el. A vasárnapi avatáson, amelyen fia is részt vett, dr. Csorba Gábor, az MTA-főigazgató-helyettese mondott beszédet. A megemlékezések Vásárhelyi István házánál (a pisztrángtelepen) folytatódtak. 

ÉM-SZK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában