Helyi közélet

2014.05.09. 09:49

Miskolci közgyűlés: Zárszámadás és tüntetők

Számos vitás kérdést tárgyalt csütörtökön a miskolci testület. Roma aktivisták tüntettek is az ülésen.

Számos vitás kérdést tárgyalt csütörtökön a miskolci testület. Roma aktivisták tüntettek is az ülésen.Ne szavazd meg a kitelepítést!, Szegények mindig lesznek köztetek! Ilyen feliratokat olvashattunk azokon a transzparenseken, amelyekkel roma aktivisták tiltakoztak csütörtökön a miskolci testületi ülésen. A javaslatok közt volt ugyanis a lakások bérletéről szóló rendelet, amellyel már lapunk is foglalkozott. Ennek értelmében 1,5-2 millió forintos lelépési díjat kapnának azok, akik jelenleg szociális bérlakásban élnek. A feltétel az: Miskolcon kívül vásároljanak ingatlant. A város ezt a rendeletmódosítást a nyomortelepek felszámolása érdekében hozta. Az MSZP szerint azonban ez csupán a probléma áthelyezése, ráadásul az erre elkülönített összegről sem lehet tudni semmit és az sem, kiket érintene ez a fajta kiköltöztetés. A Jobbik szerint viszont intézkedésekre lenne szükség, egyszerűen fel kell bontani a szerződést azokkal, akik nem rendeltetésszerűen használják a lakásokat. A városvezetés többször is hangsúlyozta, ez a rendeletmódosítás nem a szegények ellen, hanem az antiszociális lakókkal szemben született.

Az előterjesztések között egyébként több olyan volt, amely a közbiztonsággal foglalkozott. Köztük a rendészet munkatársai számának, illetve intézkedési jogkörüknek a bővítése.

Plusz kamerák

De 13 új térfigyelő kamera kihelyezését is megszavazták a képviselők. Igaz, ezzel kapcsolatban az ellenzék többször felvetette, érnek-e ezek valamit, hiszen a közelmúltban, kamerák kereszttüzében, a főutcán törték össze a miskolci utcabútorok egy részét.

Napirenden volt a tavalyi év zárszámadása is. A Fidesz-KDNP frakció szerint azt mutatja, a város növekedési pályára állt, fenntartható, stabil költségvetése van. Az MSZP szerint viszont 2010-2013. közötti közel 7 milliárd forintos előirányzatából mindössze 266 millió forintot hívtak le 2013. december 31-ig. „Ez nagyon alacsony és azt mutatja, hogy mennyire nem haladnak a fejlesztések a városban" – fogalmaztak. 

Csupán irányadók

A lakások bérletéről szóló miskolci rendeletmódosítás kapcsán lapunk már a testületi ülés előtt is írt. Akkori cikkünkben megemlítettük Rudabányát és Ormosbányát, úgy, mint az árban irányadó településeket, azaz, ahol 1,5-2 millió forintért lehet ingatlant venni. De nem úgy, mint ahova a miskolci nyomortelepek lakói költöznének.

ÉM-NSZR

Újabb díszpolgárunk

Mégis díszpolgár lesz Miskolcon Herman Ottó. A miskolci testület ugyanis külön rendeletet alkotott erre, hiszen a városi díjak odaítéléséről szóló rendelet értelmében csupán két díszpolgára lehet egy évben a városnak. A kuratórium, amely az elismerések odaítéléséről dönt, azonban már korábban elfogadott két nevet, így Herman Ottó jelölését már nem tudták elfogadni az áprilisi ülésen. Ezért a mostani javaslat szerint egy különleges díszpolgári címet alapítottak az idén, amellyel a miskolci közgyűlés rendeleti úton javasolja a természettudóst erre az elismerő címre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában