Helyi közélet

2014.05.02. 18:41

Bánhorváti múltjáról beszélnek

Bánhorváti - Összegyűjtött családi fotókkal őrzik meg a község történelmét.

Bánhorváti - Összegyűjtött családi fotókkal őrzik meg a község történelmét.Egykor volt emberek pillantanak le a megfakult, néhol homályos fotókról Bánhorvátiban, a Berkes János Művelődési Ház és Könyvtár színháztermének faláról. Dolgos parasztemberek, akiket éppen aratás, gyűjtés közben kapott lencsevégre a fotográfus, mások egy ház előtt állnak és mereven, mosolytalanul néznek a fényképezőgépbe, míg a harmadik fotón huszárok ülnek, állnak, fekszenek hozzáértő alapossággal beállított fotókon. Bár mindegyik felvétel különböző, egy közös biztosan van bennük: olyan embereket ábrázolnak, akik Bánhorvátiban éltek, dolgoztak vagy valamilyen közük volt a településhez.

– Megkértük a helyieket, hogy nézzenek körül otthon, és a régi családi képeket hozzák el nekünk – mesélte Deák-Szinyéri József művelődésszervező. – A húgom, aki Egerben fotós, mindegyik képről készített egy másolatot, felnagyította, kijavította a hibákat, eltüntette a szakadásokat, majd a képeket kiállítottuk a művelődési házban.

Az ötlet hihetetlenül sikeresnek mutatkozott: sokan elérzékenyültek azok közül, akik megismerték a fotókon szereplő hozzátartozóikat, régen elhunyt nagyszüleiket, azokat a férfiakat, akik elmentek valamelyik háborúba, és soha sem tértek vissza.

– Először kiállítottunk kétszáz képet, de aztán újabbak érkeztek, ezekből összejött egy újabb tárlatra való – mondta Deák-Szinyéri József. – Azt tervezzük, hogy a két kiállítás anyagából kiválogatjuk a legjobbakat, azokat kifüggesztjük, a többit pedig egy album formájában helyezzük majd el itt.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában