Helyi közélet

2014.04.16. 13:37

Választás 2014 | Polgármester vagy képviselő?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az őszi helyhatósági választás után lép életbe az összeférhetetlenség.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az őszi helyhatósági választás után lép életbe az összeférhetetlenség.Az április 6-ai országgyűlési választások nyomán megyénkből heten szereztek mandátumot az új, immár 190 tagú parlamentbe. Mint beszámoltunk róla, hatan – Csöbör Katalin, Riz Gábor, Demeter Zoltán, Hörcsik Richárd, Mengyi Roland és Tállai András a most véget érő ciklusban is egyéni képviselők voltak, míg a most egyéni mandátumot szerző Varga László eddig listás képviselő volt.Hetükön kívül pártjuk országos listájáról még három megyénkbeli jut, juthat a parlamentbe. Répássy Róbert (ő korábban egyéni képviselője volt Miskolcnak) a Fidesz listáján a 34., bejutó helyen áll, Gúr Nándor, az MSZP-alelnöke a kormányváltó listán 8., míg Egyed Zsolt, a Jobbik listáján a 19. – szintén befutó – helyet foglalja el. Így ők is Borsod-Abaúj-Zemplén megye érdekeinek képviselői lehetnek a májusban megalakuló parlamentben.

Őszig maradhatnak...

A megváltozott jogszabályok szerint a megválasztott országgyűlési képviselők – az összeférhetetlenségi szabályok révén – néhány állást, titulust nem tölthetnek be a képviselőséggel párhuzamosan. Ilyen összeférhetetlenség áll fenn megyei kormánybiztosok, járási vezetők esetében. Megyénkben Demeter Ervin megyei kormánybiztos az előző ciklusban országgyűlési képviselő volt, csakúgy, mint Ódor Ferenc, az Encsi Járási Hivatal vezetője. A mostani választáson azonban egyikük sem indult, így megszűnik az összeférhetetlenség. A törvény szerint nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester, alpolgármester vagy megyei közgyűlési elnök, alelnök. Ez a szabály csak az őszi önkormányzati választások után lép életbe.

Új képviselőink közül Mengyi Roland elnökként, Riz Gábor alelnökként funkcionál a megyei közgyűlésben, Csöbör Katalin pedig Alsózsolca alpolgármestere. Ősszel – a választás eredménye függvényében is – választaniuk kellene a funkciók között.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában