Helyi közélet

2014.04.09. 14:25

Krisztián így készíti

Felsőnyárád - A felsőnyárádi óvoda 250 fős konyhájának egy fiatalember, a 35 esztendős Kovács Krisztián a szakácsa.

Felsőnyárád - A felsőnyárádi óvoda 250 fős konyhájának egy fiatalember, a 35 esztendős Kovács Krisztián a szakácsa.Pályaválasztásában a keresztapjának volt kitüntetett szerepe, aki szintén szakács, és gyakorta bevonta őt a főzésbe. S bár Krisztiánnak a közétkeztetés a feladata, egyúttal saját gyermekeire is főz, hiszen lányai, Blanka és Olívia is a helyi óvodába jár. Otthon az anyósa főztjét eszik, hiszen együtt élnek. Krisztián ide nősült Szilvásváradról. Egyébként szívesen vállalja a szakácskodást lakodalmakban is. Helyi specialitásként először a túrós sztrapacska receptjét osztotta meg velünk, de különlegesebbnek találtuk a paradicsomos töltött káposztát, ami errefelé a lagzik elmaradhatatlan ínyencsége.

ÉM-SzK


Recept - Paradicsomos töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej lapos káposzta, lehet savanyított is (azt nem kell előkészíteni)
  • 70 dkg sertésdagadó
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 2 dl árpagyöngy
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 3 egész tojás
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 liter házilag elrakott paradicsomlé (helyettesíthető paradicsompürével)
  • Az alaphoz, illetve a rántáshoz:

  • 4-5 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma aprítva

  • Elkészítés:

    A megmosott árpagyöngyöt összekeverjük a darált húsokkal, a reszelt hagymával a tojásokkal, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, összedolgozzuk, s kis gombócokat készítve belőle, egyenként az előkészített káposztalevelekbe csomagoljuk.

    Elkészítjük az alapot: a vöröshagymát megfuttatjuk az olajban, megszórjuk pirospaprikával, erre jönnek sorjában a töltelékek. Óvatosan felöntjük annyi forró vízzel (azért forró, hogy összerántsa a harasztot), hogy ellepje a töltelékeket. Lassú tűzön csaknem 4 órán át főzzük.

    A főzés vége felé a kis rántással sűrített paradicsomlét is hozzáöntjük.


    Tipp:

    A káposzta torzsáját kiemelem (mint ahogyan a görögdinnyét szokás meglékelni). Utána fazékba annyi vizet teszek fel főni, hogy majd ellepje. Sóval, babérlevéllel, ecettel ízesítem. Szépen sorjában elengedi a torzsa a harasztokat. A vastag erezetet elvékonyítom, a nagyobb harasztokat hosszában kettévágom, így egy nagy harasztból két töltelék lesz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában