Helyi közélet

2014.04.03. 09:49

Csillagpont, 3 ponttal

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Csillagpont Kórház első két ütemének ünnepélyes átadásán a folytatásról is szó esett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Csillagpont Kórház első két ütemének ünnepélyes átadásán a folytatásról is szó esett.Miután a mentőhelikopter első, a Csillagpont Kórház tetején való leszállásának is tanúi lehettünk tegnap délután, a köszöntésekkel kezdetét vette Magyarország egyik legnagyobb uniós egészségügyi beruházása első két ütemének ünnepélyes átadása.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: ahhoz, hogy a felső-magyarországi térségben élők ledolgozzák az ország szerencsésebb régióiban élőkhöz viszonyított hátrányukat, több területen segítségre van szükségük. Ennek része a mostani, egészségügyi beruházás, amelynek megvalósulásával viszont már európai, 21. századi ellátásban lehet részük.

Indokolt az ünnep

Szólt arról: Magyarország közel 100 kórháza közül 90 állami fenntartásban van, ezek közül több mint 80-ban történt valamilyen fejlesztés az elmúlt kormányzati ciklusban. A B.-A.-Z. Megyei Kórház mind közül a második legnagyobb, az itteni beruházás pedig szintén az egyik legjelentősebb. S minthogy fontos az emberek egészsége, indokolt is megünnepelni a szemünk előtt zajló fejlődés e mérföldkövét.

Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos a projekt bemutatása során elmondta: 2006-ban vetődött fel a kórház térségi progresszív centrummá alakításának ötlete, s 2009-ben írták alá a 11 milliárd 156 millió forintról szóló támogatási szerződést, amelynek 90 százaléka uniós forrásból származik. Kiemelte: az új szakmaként felállítandó sürgősségi betegellátó osztály voltaképp egyben egy 80 fős munkahelyteremtő beruházás.

Nem hallgatta el a főigazgató, hogy az eredeti tervekhez képest milyen nehézségekkel, előre nem látható idő- és költségnövelő változásokkal, akadályokkal találták szembe magukat. Ezek közül kiemelte: a Csillagpont egyik ága, az ideggyógyászati tömb építése közben derült ki, hogy a közfalak lényegében alapozás nélkül épültek (annak idején laktanyának). Mint elmondta, az első két ütem kész, de a harmadik ütem még hátra van, aminek leglényegesebb eleme a szülészet-nőgyógyászat és a koraszülött ellátás egymás közeli elhelyezése egy megújult helyen. Ez a további 3300 négyzetméteren történő beruházás, mint utóbb megtudtuk, legalább további 300 millió forintot igényel.

Szócska Miklós államtitkártól megkérdeztük, lehet-e ebben számítani az egészségügyi kormányzat támogatására. A válasz a csütörtöki Észak-Magyarországban és az eszak.hu-n olvasható.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában