Helyi közélet

2014.03.14. 08:59

Nyeregbe, huszárok!

Borsod-Abaúj-Zemplén - A huszárság nem csupán a külcsínről szól, hanem a hazaszeretetről és a becsületről is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A huszárság nem csupán a külcsínről szól, hanem a hazaszeretetről és a becsületről is.A hagyományőrző huszárokat, bárhol is járnak, mindenki megcsodálja. Gyönyörű paripájukat, csinos egyenruhájukat, délceg termetüket. A huszárság azonban nem csak külcsínből áll, ennél sokkal többről van szó.

Billik Péter egyik alapítója az idén 17 éves B.-A.-Z. Megyei Huszár- és Lovas Hagyományőrző Egyesületnek, őt kérdeztük a 21. századi huszáréletről. A rangja szerint huszár káplár úgy látja, nagyon sok hagyományőrző egyesületet csak a külsőségek vonzanak: a lovaglás, a szép egyenruha, az ünnepségek. Ők azonban igyekeznek mindazokat az eszményeket őrizni és a fiatalabbaknak továbbadni, melyeket a 19. századi huszárság megkövetelt. Legfőbb erénynek tartják az őszinteséget, a tiszteletet, a becsülete, a hazaszeretetet és a bajtársiasságot. És természetesen nem csak akkor, amikor rajtuk van az egyenruha, hanem a civil életben, a hétköznapokban is.

További részletek a www.eszak.hu-n és a pénteki Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában