Helyi közélet

2014.01.17. 08:55

Nézőpont: Számadás

<em>Nem lenne helyes kizárólag az elmúlt három évre kenni ennek az okait, de nem éppen most mutatja a belváros a legjobb formáját. Üzletek zárnak be, szórakozóhelyek képtelenek kinyitni...</em> - <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Nem lenne helyes kizárólag az elmúlt három évre kenni ennek az okait, de nem éppen most mutatja a belváros a legjobb formáját. Üzletek zárnak be, szórakozóhelyek képtelenek kinyitni... - Bujdos Attila írása.Beszédtéma az interneten egy három évvel ezelőtti interjúnk, amelyben az illetékes alpolgármester például azt ígéri, nemcsak a belvárost fejlesztik majd. Együtt kell gondolkodnunk Miskolc minden polgárával, ezt is mondta akkoriban. Nem vitatom el senkitől a jó szándékot, tőle sem. Sőt, őszintén hiszem, hogy komolyan beszélt. Azt mondanám, felelős politikus fogalmaz így, aki képes megérezni valamit egy város létezésének bonyolultságából, érti ennek az organizmusnak a működését, felméri a lehetőségeit, hogy mivel tökéletesíthetné a rendszert a közösség megelégedésére, és kész tenni, amit tennie kell.

Három esztendő amúgy nem kis idő, bizonyításra semmiképp, ez pedig a választás éve, és a számadás ideje. Nyilván mérlegre kerül majd mindaz, ami azóta, ebben az ügyben (is) történt, vagy nem történt, jelentőséget nyer majd minden indok és mentség. Biztosan érdekes lesz, bármit értsünk is ezen a jelzőn.

Nem is szaladnék nagyon elébe, csak jelezném, maradt azért tennivaló, és ezzel éppen most azért érdemes előhozakodni, mert minőségi szakaszába lépett a jövő formálása: a napokban komoly, és tényleg a távlatokat kutató műhelymunkával próbálták kijelölni a fejlődés lehetséges útjait a Mi Városunk számára. És mint olvasom, a legnagyobb vitát éppen a belváros és a történelmi Avas helyzete váltotta ki – hiába a számos terv, valahogy csak nem akar jó lenni.

Szerintem nem lenne helyes kizárólag az elmúlt három évre kenni ennek az okait, de nem éppen most mutatja a belváros a legjobb formáját. Üzletek zárnak be, szórakozóhelyek képtelenek kinyitni minden este, és bár az Avas szálló ablakaiban tényleg mutatósra sikerültek a csendéletek, de aligha mondható az épület rendeltetésszerű használatának, ha alkalmi galériával fedjük el a félbehagyott felújítás torzóját.

A tervezést nem kizárólag az élet kényszerítette ki, bár önmagában is nyomós érv volna a hanyatlás: fejlesztéshez csak világos, átfogó elképzelésekre adnak pénzt. Bárki kap is felhatalmazást ősszel a város vezetésére, szüksége lesz a tervekre, végső soron egyértelmű jövőképre. Szerencsés esetben ennek most olyannak kellene lennie, mint ami kurzusváltás esetén is vállalható. Ezt végül is nem lehetetlen elérni. Együtt kell gondolkodni minden miskolci polgárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában