Helyi közélet

2014.01.08. 21:24

Felismerte Bolyai kézírását

Miskolc - A miskolci matematikusnak nagy szerepe van abban, hogy Bolyai János egykori könyve méltó helyre kerül.

Miskolc - A miskolci matematikusnak nagy szerepe van abban, hogy Bolyai János egykori könyve méltó helyre kerül.– A Bolyai Társaság vacsorájára voltam hivatalos Kolozsvárra tavaly novemberben, s előtte betértem nézelődni a helyi antikváriumba. Már távozóban lépett utánam az alkalmazott: mivel régi, matematikával kapcsolatos, magyar nyelvű könyvek után érdeklődtem, eszébe jutott: mutathatna egy ritkaságot – meséli Körtesi Péter, a Bolyai János Matematikai Társulat Borsod Megyei tagozatának elnöke, a Miskolci Egyetem docense. Az üveges tárlóból előkerült Köteles Sámuel „Az erköltsi filosofiának eleji” című írásának első kötete, amely 1817-ben jelent meg. A különlegessége azonban nem ebben rejlett.

– A kisasszony úgy tudta, Bolyai János ex librise szerepel benne, ám elég volt rápillantanom, felismertem, ez több annál: ez magának Bolyainak a kézírása, méghozzá a nyomtatás, illetve a mottóul bejegyzett Horatius-idézet melletti dátum évében ő még csak 15 éves volt, e korából kézírásos emlék nem is maradt ránk. A kézírásos név a hátsó lapon is megismétlődött. Megnéztem a könyv árát, először azt hittem 700 lej (úgy 60 ezer forint), ám a kisasszony pontosított: 700, de euróban.

Adódik a kérdés: miért nem vette meg a különleges „zsákmányt” magának a Bolyai-kutatóként, a Bolyai-kultusz magyarországi népszerűsítőjeként számon tartott Körtesi Péter? A kérdésre adott válasz és a kötet sorsának alakulása a csütörtöki Északban és az eszak.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában