Helyi közélet

2014.01.28. 11:24

Az "ózdi" Szentsimon

Ózd - " A Hely, ahol élünk "... című ózdi honismereti előadássorozat ez évi első programjára 2014. január 27-én hétfőn került sor az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasójának emeleti helyiségében, ahol Kovács Béla az Alapítvány Szentsimon Fejlesztésére kuratóriumának elnöke tartott előadást "Fejezetek Szentsimon történetéből" címmel.

Ózd - " A Hely, ahol élünk "... című ózdi honismereti előadássorozat ez évi első programjára 2014. január 27-én hétfőn került sor az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasójának emeleti helyiségében, ahol Kovács Béla az Alapítvány Szentsimon Fejlesztésére kuratóriumának elnöke tartott előadást "Fejezetek Szentsimon történetéből" címmel.Szentsimon községet - egykori gömöri települést - 1979. január 1-jén csatolták Ózdhoz.

A község első említése - Hangony-puszta néven - egy 1214-es keltezésű oklevélből ismeretes. A Hangony-puszta név a XIII. század végéig "létezett" ugyanis a település felvette temploma védőszentjének, Szent Simonnak a nevét.

Szentsimont 1902-ben mint kisközséget Alsóhangonyhoz csatolták. Alsó- és Felsőhangony összevonásakor 1939-ben a hangonyi körjegyzőséghez tartozott. 1950-ben önálló tanácsi község lett.

Nevezetessége az Árpád-kori római katolikus műemlék templom,melynek tornyán a kereszt mellett csillag és félhold látható,ami a protestantizmus terjedését és a török-mohamedán hódítást jelképezi. A templom főoltára hármas tagolású korai barokk munka. Mennyezetét festett fakazetták borítják.

Restauráláskor feltártak a falon 1423-ból való falikép-sorozatot és az 1300-as évekből származó Szent János ábrázolást is.

A templomkertben a millenniumi rendezvények keretében 2000-ben emlékművet avattak az I. és II. világháború szentsimoni áldozatainak emlékére. A talapzatban elhelyezték azoknak a névsorát aki adományaikkal segítették a templomtető felújítását 1999-ben, továbbá elhelyeztek egy üzenetet az utókor számára.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában