Helyi közélet

2014.01.16. 10:07

A lehúzott redőnyök utcájának nevezik…

Tokaj - A tokajiak forgalomlassító demonstrációt terveznek.

Tokaj - A tokajiak forgalomlassító demonstrációt terveznek.A tokajiak a Serház utcát a lehúzott redőnyök utcájának is nevezik. Encsi István és Gaál Margit hamar magyarázatot is adnak a miértre.

Kamionezrek

– A kilencvenes évek elején azért költöztem Tokajba, hogy egy csendes, nyugodt környéken éljek tovább – mondja Encsi István. – Ez egy darabig meg is valósult, de az utóbbi években már szinte elviselhetetlen itt élni. Hét évvel ezelőtt kezdtünk azért küzdeni, hogy a kamionokat tiltsák ki a belvárosból, de azt mondom, az akkori állapot még ideális is volt a mostanihoz képest. Az elektronikus útdíj befizetése óta megduplázódott a kamionforgalom, több száz kamion dübörög el a házak mellett naponta, és már nem csupán nappal, de éjszaka is. Sokan évekkel ezelőtt lehúzták az ablakokon a redőnyöket és azóta is úgy tartják, mert így is elviselhetetlen a zaj, nem beszélve a kipufogókból ömlő káros anyagokról, amelyek sajnos nincsenek tekintettel arra, hol végződik az utca és hol kezdődnek a házak. Az építőiparban dolgoztam több évtizedig, ezért pontosan tudom, milyen károkat okoz a házakban ez az irdatlan kamionforgalom.

Demonstráció

– Az egészségünkről nem is beszélve. Éppen ezért kártérítési igénnyel is élni fogunk a közútkezelő felé. Nem csupán magunkért aggódunk, hanem Tokaj összes lakosáért. Eddig 129 aláírást gyűjtöttünk össze a kamionok kitiltásáért, és csak azért ennyit, mert csak annyi családot kerestünk fel. Már elegünk van abból, hogy csak meghallgatják a kérésünket, de érdemben semmi intézkedés nem történik, ezért azt tervezzük, a jövő héten forgalomlassító demonstrációt rendezünk.



Hallottam a kezdeményezésről mondta az Észak-Magyarországnak Májer János, Tokaj polgármestere. – Miután a városon átmenő teherforgalom nem önkormányzati kezelésű utakon zajlik, ezért hivatalosan nem tudok mást tenni, mint hogy folyamatosan keresem az illetékeseket, hogy tegyenek valamit ennek a tarthatatlan helyzetnek a megoldásáért. Ha lesz demonstráció, magam az első között leszek jelen a rendezvényen.

Súlykorlátozás

– A probléma társaságunk előtt is ismert, így nemrégiben összehívtunk egy egyeztető megbeszélést az érintett szervezetekkel és a helyi lakosokkal – válaszolta lapunk kérdésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. – Rövid távon valószínűleg a súlykorlátozás bevezetése hozhat pozitív változást. Hosszú távon pedig a 39-es főút Tokajt elkerülő szakaszának megépítése jelenthet megoldást, az út megvalósíthatósági tanulmányán egyébként már dolgoznak a szakemberek. A végleges intézkedésünkről az érintetteket és a sajtót is tájékoztatni fogjuk.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában