Helyi közélet

2013.12.02. 10:46

Domaházi hagyományőrzők

Domaháza - A Domaházi Hagyományőrző Egyesület nagyszabású programot szervezett 2013.november 23- án, szombaton a Művelődési Házban abból az alkalomból,hogy 40 évvel ezelőtt 1973-ban az Arany Páva Versenyen a gyermek citerazenekarukat a zsűri elődöntőbe juttatta.

Domaháza - A Domaházi Hagyományőrző Egyesület nagyszabású programot szervezett 2013.november 23- án, szombaton a Művelődési Házban abból az alkalomból,hogy 40 évvel ezelőtt 1973-ban az Arany Páva Versenyen a gyermek citerazenekarukat a zsűri elődöntőbe juttatta.Az Aranypáva Nemzetközi Népzenei Verseny III. elődöntője 1973. november 11-én volt Szekszárdon, ahol a gyerekek György Károly vezetésével álltak a televízió kamerái és neves szekemberekből álló zsűri elé élő adásban. A zsűritől dicséretet és 71 pontot kaptak a lehetséges százból. Szereplésüknek helyi és országos szinten is nagy visszhangja volt. Az elkövetkezendő években, évtizedekben rengeteg fellépésük volt.

Az évfordulós kultúrműsor megkezdése előtt a helyi termelők előadásai hangzottak el kiállítással egybekötve, ami érdekes, látványos tanulságos volt.

Ezt követően Elek Menyhért az egyesület elnöke köszöntötte a kultúrházat zsúfolásig megtöltő résztvevőket, szereplőket , külön is Ríz Gábor megyei alelnököt, Ózd város polgármesterét és a kíséretében lévő vezetőket, majd visszatekintett az ünnepeltek elmúlt negyven esztendejének eseményeire ,erdményeire. Ezután Domaháza polgármestere, Elek István lépett a mikrofonhoz, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan összejöttek az eseményre, majd "Domaháza községért" elnevezésű helyi kitüntetésben részesítette György Károlyt, a citerazenekar vezetőjét, a zenekar tagjainak pedig Emléklapot és tárgyjutalmat adott át. Nem maradt ki a gratulálók és ajándékot átadók sorából Ríz Gábor sem. A citerások műsora után fellépett még a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, a Hangonyi Napraforgó Együttes, A Kissikátori Harmónika és Népdalkör, a Vadszílvák Táncegyüttes, és a Nógrád Néptánc Együttes ( Salgótarján).

A szellemi táplálékok után este vacsora következett, baráti beszélgetéssel. Zárszóként elmondható, hogy, a szerevezők, a szereplők felejthetetlenné tették ezt a napot mindenki számára. A rendezvény műsorvezetője, háziasszonya, Tóth Alexandra az Ózdi Városi Televízió bemondónője volt.

Kerékgyártó Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában