Helyi közélet

2013.11.29. 10:58

Nyílt nap, jó nap

Miskolc - A kormányhivatal minden intézménye nyitva állt csütörtökön az érdeklődők előtt.

Miskolc - A kormányhivatal minden intézménye nyitva állt csütörtökön az érdeklődők előtt.Több helyszínre is bekukkantottunk csütörtökön a „Hivatalok Nyílt Napján”. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (ÁNTSZ) mikrobiológiai laborjában például a Zrínyi Ilona Gimnázium biológia fakultációs diákjait találtuk, akik megtudhatták, hogy néz ki mikroszkóp alatt a candida gomba, és hogy miből készülnek a táptalajok. Az érdeklődőket nem csak az ÁNTSZ-nél várta tegnap egész napos, színes program, hanem a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal minden szakigazgatási szervénél, a járási hivatalokban és természetesen a Kormányablakokban is.

Vírusok és baktériumok

A laborlátogatás után Menyhárt Amanda, végzős, zrínyis diák lapunknak elárulta, számára nagyon érdekes volt ez a látogatás, hiszen orvos szeretne lenni, és itt azt is megtudhatta, hogyan élnek a vírusok és a baktériumok. A táptalajokról pedig az derült ki, hogy moszatokból, gombákból, sőt van olyan is, ami vérből készült. Osztálytársa Győrfi Gabriella azt hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló nyílt napok alkalmasak arra, hogy a diákok eldönthessék, milyen pályát válasszanak. Ő például el tudja magát képzelni hasonló munkahelyen mikrobiológusként. - A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak: a testtömeg- és a testzsír mérése népszerű volt, de kelendőnek bizonyultak ismeretterjesztő prospektusaink is - mondta a Mindszent tér 3. szám alatti csütörtökön fellelhető Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv standjánál Törökné Durst Éva vezető védőnő. - Nagyon hasznos ez a nap, hiszen sokan eddig el sem tudták képzelni, hogy mivel foglalkozunk, ám itt sok kérdésükre személyesen válaszolhattunk. Varró Zoltán vadászati felügyelő a Földművelődésügyi Igazgatóság vadászati- és halászati osztályának képviseletében vett részt a nyílt napon. Mint elmondta, érzése szerint talán a legérdekesebb bemutatót tudták prezentálni. - A vadászható vadfajokból kiállítással és interaktív trófeavizsgálattal készültünk - mondta a szakember, aki elárulta azt is, hogy az idén 3500 trófeát bíráltak Borsodban, köztük egy több, mint 11 kilogrammos gímszarvas bikáét, amelyet Tornaszentandrásnál ejtettek. Az érdeklődő iskolások többek között azt is megtudhatták, hogy megyénkben jelen pillanatban 119 vadászterület és 3600 vadász van. ÉM-HE, JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában