Helyi közélet

2013.11.14. 16:50

Korán örültünk az olcsó húsnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre alacsonyabb lesz a sertés áfája. A vasárnapi ebédünk mégsem lesz olcsóbb?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre alacsonyabb lesz a sertés áfája. A vasárnapi ebédünk mégsem lesz olcsóbb?Hallott az élő és félsertés áfájának csökkentéséről B. Tamás (kérte, teljes nevét ne írjuk meg), és úgy gondolja, hogy a vásárlók is jól járnak majd ezzel. Igaz, teszi hozzá, a húsfeldolgozók és a kiskereskedők biztosan lenyelnek majd valamennyit a haszonból, de talán egy kicsit mégis kevesebbet kell jövőre fizetnünk a húsboltokban. Hozzáteszi: ő egyébként nemrég vett egy 110 kilós sertést az egyik tanyáról. Így a legolcsóbb, teszi hozzá, 550 forint kilója. Szerinte a tenyésztő nemigen fizet adót és áfát, ezért is tudja jó áron adni az állatot.

Bejelentette

Mint arról lapunkban is írtunk, a múlt héten jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy az élő és a félsertés áfája 2014-ben 27-ről 5 százalékra csökken. A döntést 2 évig tartó lobbizás előzte meg. A tervek szerint az intézkedés jelentősen visszaszoríthatja a feketegazdaságot, amely becslések szerint az összforgalom negyedét teszi ki. A költségvetésből pedig az első becslések szerint csak 10-20 milliárd forint esik ki.

Megpróbáltunk utánajárni, ki jár jól a tervezett áfacsökkentéssel. A termelő, a feldolgozó, a kiskereskedő, vagy mi, a vásárlók? Érdekes eredményre jutottunk.

Hogy mire? Azt az Észak-Magyarország pénteki lapszámából megtudhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában