Helyi közélet

2013.10.14. 08:09

Hatvan éve a húsos szakmában

Alsózsolca - "A siker titka a kitartó kemény munka, a lényeg röviden ennyi." Interjú Fazekas Józseffel, a Sajó-Hús Kft. ügyvezető igazgatójával.

Alsózsolca - "A siker titka a kitartó kemény munka, a lényeg röviden ennyi." Interjú Fazekas Józseffel, a Sajó-Hús Kft. ügyvezető igazgatójával.A Sajó-Hús Kft. működésére a háziasság a jellemző: magyar húsból magyar terméket készít, ennek ellenére többet tudnának a piacnak felkínálni, ha volna rá igény. Hatvan éve van a húsos szakmában, ebből az apropóból beszélgettünk Fazekas Józseffel, a Sajó-Hús Kft. ügyvezető igazgatójával.- Végig járta létrát (kb. három és fél évtizedes állami élet, termelési főosztályvezető az akkori legfejlettebb húskombinátban, majd saját cég) és mindig talpon tudott maradni. Mi ennek a titka?

Fazekas József: - A szívós kitartó munka hozza meg az eredményét, 60 évet töltöttem el a húsos szakmában, 75 éves leszek és minden reggel ötkor kelek és jövök dolgozni. A lényeg röviden ennyi. Valamivel bővebben elmondva:1953. október 3-án kerültem a B-A-Z Megyei Húsipari Vállalathoz tanulónak, majd művezető, üzemvezető, termelési osztályvezető lettem a húskombinátban, ahol kétezren dolgoztak. Nem tudtam az akaratomat érvényesíteni, ezért 1985-ben elmentem Prügyre, ahol létrehoztunk hét hónap alatt egy húsüzemet. Ragyogóan működött 5 éven át, de sajnos tönkrement, széthordták még a téglát is. Innen Felsőzsolcára vezetett az utam, apám után örököltem földet, erre építkeztem. A Sajó-Hús szépen fejlődött, beruháztunk, volt négy boltom Miskolcon, de kettőt be kellett zárni forgalom hiányában. Most kettő van Miskolcon, egy Felsőzsolcán.

- Tudatosan építette fel az életét ( 60 év sikeres szakmai múlt, az állami élet után kialakította a saját rendszerét, és ebben Zsolt fiára is számíthat). Honnan van ehhez a nem mindennapi életúthoz energiája, kik a szövetségesei?

Fazekas József: - Ez egy családi vállalkozás, szeretném fenntartani, hogy a gyerekeim, unokáim megéljenek belőle. Zsolt mestervizsgás, Fruzsina lányom elvégezte a közgazdasági egyetemen a marketing szakot. Rövid időn belül Fruzsina is beáll hozzánk. Mindent megteszek azért, hogy talpon maradjon a cégem. Ebben a gazdasági helyzetben rendkívül nehéz feladat ez, hiszen az egész ország konkurencia most már, mert mindenki vág, szabdal és forgalmaz. A multik bevonulásával pedig egész szomorú lett a helyzet. Hatvan emberem van és 38 tanuló, ami minket sújt az a fekete gazdaság. Remélem, hogy az áfa rendezésével valamit javulni fognak a szakma kilátásai,hiszen kiszűri a fekete gazdaságot. Az én üzemem EU-konform, beruházni már nem kell, csak rendezni kell központilag a kialakult helyzetet és növelni a forgalmat, ami rendkívül nehéz és körülményes. A vásárlóerő csökkenése a Sajó-Húson is meglátszik. Nincs az embereknek pénze, és általában az élelmen spórolnak. Ez ellen én nem tudok mit tenni, a kormánynak kell kifehéríteni a fekete gazdaságot, rendezni az áfát és nagyobb lehetőséget adni a kis-és középvállalkozóknak. Próbáltam összehozni 3 éve egy klasztert, amiben vagyunk heten. Megkíséreltük a szerkezetet együtt átalakítani, de itt se jött össze, amit vártunk. A Kelet-Hús Kft.alapvetően egy klaszter. A tagok segítik egymás munkáját a beszerzésnél és a másik cég termékeinek bemutatásával, forgalmazásával. Ez is kevés: a multik annyira tért nyertek az országban, hogy már a magyar nagykereskedelem is olyan bónuszokat kér a cégektől, ami elviselhetetlen. Bízom abban, hogy ez a probléma megoldódik. Optimista vagyok, ha nem lennék az, akkor már rég bezártam volna a húsüzemet. A gondokat együtt oldjuk meg a fiammal, a siker titka a kitartó kemény munka. A Sajó-Hús Kft. működésére a háziasság a jellemző: magyar húsból magyar terméket készít, ennek ellenére többet tudnánk a piacnak felkínálni, ha volna rá igény.

- Ismert közösségi ember, nem egy bezárkózó típus se a szakmában, se a magánéletében. Beszéljen erről!

Fazekas József: - Nagyon sok olyan tisztségem, társadalmi megbízatásom volt, van a szakmámból fakadóan, amit azért "talált meg", mert a kapcsolataimra az őszinteség jellemző. A VOSZ elnökségi tagja voltam 1986-tól. Alapítója az Iparos Húscéhnek, később elnökévé választottak. Próbáltam tenni a szakmáért. Elnökségi tagja vagyok a Hús és Terméktanácsnak, a kamarának, itt az élelmiszer osztály vezetője voltam. Most a mezőgazdasági kamarában akarják, hogy legyek a húsosztály vezetője, de nagyon gondolkozom. Sajnálatos módon nincs összefogás a húsiparban. Nincs adott szó. Nem tartják be a közösen megalkotott egyezségeket sem. Sokáig elláttam az Alsózsolcai Sportegyesület elnöki tisztségét is.

- Mi az oka annak, hogy nem jutott fejlesztési pénzhez, pedig Budai Gyula államtitkár is felkereste telephelyét, beszélgettek a problémákról, gondokról és úgy tűnt, nem marad el a segítség...

Fazekas József: - Semmiféle segítséget nem kaptam sajnos, azóta sem történt semmi. A hat évtized alatt megtapasztaltam a húsipar sikereit és kudarcait is, a piac hullámzó, így természetes, hogy vannak mélypontok és kiemelkedő időszakok. A mostani helyzet azonban eléggé lehangoló. Sokszor nem azt tesszük, amit szeretnénk, hanem azt, ami szükséges. Ez a szakma pedig komoly felkészültséget igényel, veszélyes a kőművességből átnyergelve azt hinni, hogy ő lesz a legmenőbb húsos. Itt érteni kell az élő állathoz, a gépészethez, a technológiához, a közgazdaságtanhoz és mindenekelőtt jó menedzsernek, üzletembernek kell lenni. Sokszor lelkizek, hol rontottam el. Nyilván hibáztam is, de inkább a kialakult gazdasági helyzet következménye, hogy tönkrement a honi húsipar, lásd Kapuvár, Pápa, Gyula és Kaposvár esetét. A nagyobb cégekhez még alá-alányúlnak, de a kis-és középvállalatokat nem akarják segíteni. A bankok az élelmiszerben nem bíznak és nem is adnak hitelt. Tőlem 20 km-re van egy sertéstelep, amely befejezné a beruházást 200 milliós hitellel. Eljártam az ügyben, de nem állnak szóba vele. Félretenni pénzt nem lehet, egyik napról a másikra élünk. Örülünk, ha ki tudjuk fizetni a megvásárolt alapanyagot. Az egész vertikumot kellene nézni az állattartástól, a feldolgozáson át az értékesítésig, és ebből valahogy mindenkinek kellene részesednie. Baj, hogy csak a kereskedelem a nyerő. A feldolgozók ki vannak szolgáltatva az alapanyag miatt a felvásárlásnak, az eladással pedig a kereskedőknek. Ez korábban is így volt, de most egyre jobban kiéleződik. A megoldás csak az lehet, ha minden a helyére kerül, és megvalósul a normális árak egyensúlya. A szakma egésze képes lesz az EU-komfort termékek előállítására.

- Még a társaságában levők között is akadnak, akik ellentmondásos alkatnak nevezik. Mostanában kissé elkeseredett is, miért?

Fazekas József: - Sok évtizedes szakmai tevékenységemet elismerik a legmagasabb szinten is, hiszen 2006-ban átvehettem a Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést. Emberileg sokszor kenyérre kenhető vagyok, néha viszont hamar betüzesedek, felkapom a vizet, de egy óra vagy egy nap múlva már elfelejtem. Nem tartok haragot. Az igazamért mindig kiállok, emiatt tarthatnak kemény fickónak. A munkafegyelmet megkövetelem. Úgy gondolom elég sokat tettem a húsos szakmáért, és időnként úgy érzem:nem talált termő talajra a tevékenységem, ezért olykor elkeseredem.

- Négy évtizede egy baráti kör elnöke is, ahol kb. 35-en rendszeresen találkoznak. Hogy sikerül összetartani a mai rohanó világban a különféle egyéniségeket?

Fazekas József: - Baráti körünknek a közélet és az üzleti élet jeles személyiségei, orvosok, sikeres vállalkozók, tudományos szakemberek a tagjai. Egyhangúlag választottak meg 1970-ben elnöknek. A másság tart bennünket össze. Segítünk egymáson jó tanáccsal, mert mással nem tudunk. Találkozóinkon mindenki aktív, csak igazoltan hiányoznak.

- Hobbija a nóta, a muzsika. Félszáznál is több hegedű tulajdonosa, 60.születésnapjára egy nagybőgővel ajándékozták meg, van-e ideje és kedve e szenvedélyének hódolni?

Fazekas József: - Hegedűket azért vásároltam - jelenleg 80 van - , mert sok zenésznek még kenyérre se volt pénze. Megvettem tőlük, bízva abban, hogy egyszer fellendülünk és majd visszaveszik, de ez még nem következett be. Nótázni szeretek, tagja vagyok az Észak-magyarországi Nótaszövetségnek. Kicsit tudok bőgőzni is, a családom a 60. születésnapomra nagybőgővel lepett meg. Puskás Öcsivel is összehozott a sors egy fővárosi borsodi napon. Tergalecz Ferivel voltunk ugyanabban az étteremben, ahol rázendítettünk. Mészöly Kálmán is a társaságban volt, bekapcsolódott a dalolásba. Puskás Öcsi azonban leintette:"Te Kálmán, hagyd már a Józsit énekelni..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában