Helyi közélet

2013.10.18. 07:37

Hagyta anyját éhen veszni a miskolci nő

Miskolc - Gyakorlatilag élve eltemette a szeméthegyek között magatehetetlen beteg anyját.

Miskolc - Gyakorlatilag élve eltemette a szeméthegyek között magatehetetlen beteg anyját.Tíz éve fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék dr. Péter Zoltán vezette büntetőtanácsa csütörtökön azt a 48 éves miskolci nőt, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt meg a főügyészség. A vád szerint az asszony elhanyagolta és magára hagyta mozgásában is korlátozott, beteg édesanyját, aki hosszú szenvedés után belehalt a ápolatlanságba, elhanyagoltságba.

A "gyűjtögető életmódot" folytató nő 76 éves édesanyjával egy rendkívül mocskos panellakásban élt Miskolcon. A padlót borító háztartási szemét és ételmaradék a csótányok és más rovarok ideális fészkelőhelyévé tették a lakást, a falakon és a plafonon vastag pókhálófonatok lógtak. A szomszédok számtalanszor kihívták a tisztiorvosi szolgálatot a lakásból áradó bűz és az ott uralkodó állapotok miatt, de miután a nő megígérte, hogy kitakarít, a hatóságok nem vegzálták tovább.

Az idős nő életkoránál és egészségi állapotánál fogva már képtelen volt a lakás elhagyására, saját magát már nem tudta ellátni, ennek ellenére lánya többször is visszautasította a családsegítő szolgálat gondozási ajánlatát, és senkit sem engedett anyja közelébe. A vádlott múlt év elején elköltözött a lakásból, ahol anyját magára hagyta. Időnként meglátogatta ugyan, de a lakást továbbra sem takarította, anyját nem fürdette, nem pelenkázta, és enni is igen ritkán adott neki. A számlákat senki sem fizette, így előbb az áramot, aztán a vizet is kikapcsolták.

Az idős asszony állapota a hosszú hónapok alatt elképesztő módon leromlott, paraziták támadták meg, csonttá fogyott, körmei több centi hosszúra nőttek, testén felfekvések alakultak ki. Amikor a mentők kimentek az asszonyhoz, vizelettől, széklettől bűzlő ágyban találták, először nem is látták a temérdek szemét között. Bár kórházba szállították, az idős asszonyon már nem tudtak segíteni, két nap múlva életét vesztette.

Az ítélet ellen a vádlott védője - arra hivatkozva, hogy a nő nem teljesen épelméjű - felmentésért fellebbezett, a vádhatóság képviselője pedig három nap gondolkodási időt kért, így az nem jogerős, várhatóan a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik az ügy.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában