Helyi közélet

2013.09.20. 14:51

Nem lesz romaközpont Ózdon (sem)

Ózd - A képviselő-testület rendkívüli tanácskozáson vonta vissza a beruházásról szóló elvi támogatást.

Ózd - A képviselő-testület rendkívüli tanácskozáson vonta vissza a beruházásról szóló elvi támogatást.Ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az ózdi képviselő-testület azt az előterjesztést, amely a Nemzetiségi - és Roma Kulturális Központ megépítésének elvi támogatásának visszavonásáról szólt. A május 8-án, zárt formában meghozott döntését tehát módosították, így Székesfehérvár, Sárospatak és Miskolc után Ózd is nemet mondott a tervezett beruházásra. Az elmúlt hónapokban az észak-borsodi városban az intézmény megépítése ellen egy aláírás-gyűjtési kezdeményezés is lezajlott - ami eredményesnek bizonyult -, majd a helyi választási bizottság megállapította, hogy a kérdésben népszavazást kell kiírni. Ezután döntött úgy a testület, hogy visszavonja az elvi támogatást.

Akkor az, most ez

- Kitartok az álláspontom mellett: májusban az tűnt jó megoldásnak, hogy támogassunk az építkezést, most pedig az, hogy az ózdi emberek akaratát figyelembe véve visszavonjuk azt - árulta el érdeklődésünkre Fürjes Pál, Ózd polgármestere. - Ez az ügy az elmúlt hónapokban olyan érzelmeket korbácsolt föl, amely a mélyen rejlő társadalmi feszültségeket a felszínre hozta, ráadásul a város szempontjából politikai bizonytalanságot sugall kifelé. Ez pedig a helyben történő befektetéseknek, a kórház orvos ellátottságának és megítélésünknek is rosszat tesz. Ebben a helyzetben úgy gondoljuk, hogy a hosszú távú céljaink érdekében ettől a programelemtől el kell, hogy álljunk.

Kételkedik Kisgergely

Kisgergely András szerint azonban nem csak a romaközpont, hanem a MANDA-projekt további elemei sem valósulnak meg a városban. A népszavazást kezdeményező független önkormányzati képviselő szerint az testületnek hamarabb kellett volna ezt a döntést meghoznia.

- Az ózdiak közös sikere ez a nap - jelentette ki Kisgergely András. - Mindenkinek köszönetet kell mondani, aki az aláírásával, vagy bármely más módos segítette a kezdeményezést. Azt hiszen, a rendszerváltozás óta nem volt arra példa, hogy a lakosság egy ügyben ilyen egységesen mondjon véleményt. Ugyanakkor hozzám olyan információk jutottak el, hogy a MANDA-projekt további elemei sem Ózdon valósulnak meg, tehát a városunkból nem lesz digitális központ. Ezt még a város vezetése nem mondta ki, de rövidesen ezt is be kell ismerniük.

Fürjes Pál erre reagálva kiemelte: még ezen a napon két fontos tárgyalása lesz a többi építkezéssel kapcsolatban. A polgármester szerint szó sincs arról, hogy a törzsgyár területére tervezett fejlesztések ezzel a döntéssel kútba estek volna.

- Csupán a romaközpont elvi támogatását vontuk vissza, a további elemek előkészítése tovább halad - folytatta Fürjes Pál. - Már vannak aláírt támogatási szerződések, elvi egyetértések, nagyon bízom benne, hogy rövidesen arról is beszámolhatunk, hogy megkezdődnek a fizikai építkezések is.

Mégis szavaznak?

Az ózdi képviselő-testület döntésével a népszavazási kezdeményezés okafogyottá vált, ettől függetlenül lehet, hogy mégis meg kell tartani a voksolást. Ebben a kérdésben egyértelmű választ még senki nem tudott adni, de elképzelhető, hogy a megadott határidőn túl történt a visszavonás.

- A választási eljárásról szóló törvény értelmezésében vannak még jogi kérdések. Ennek a tisztázása után, vélhetően a jövő héten konkrét választ kapunk arra, hogy mi lesz a sorsa a népszavazási kezdeményezésnek - tette hozzá az ózdi polgármester.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában