Helyi közélet

2013.09.11. 13:14

Életutak: Orvosaink – Dr. PhD Nagy Géza

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban Dr. Nagy Géza PhD aneszteziológus főorvost mutatom be, aki Miskolc városnak meghatározó személyisége, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa, egyetemi docens.

Miskolc - Miskolci orvosokat bemutató cikksorozatomban Dr. Nagy Géza PhD aneszteziológus főorvost mutatom be, aki Miskolc városnak meghatározó személyisége, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa, egyetemi docens.A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Fontos kutatási tevékenységei az aneszteziológia területén: informatikai módszerek alkalmazása, mobilitás és dokumentáció, stb.

A Magyar Aneszteziológia – Intenzív Terápiás Társaság alelnöke, a Magyar Aneszteziológia – Intenzív Terápiás Társaság Szakmai Kollégiumi Tagozat tagja, valamint a Társaság egykori Informatikai Szekciójának alapítója és elnöke, az OMSZ Légi mentő Kht. alkalmazottja, a Miskolci Egyetem docense.

Személyes ismertségünk mintegy 25 évre tehető. Sokan kevésbé ismerik az aneszteziológus orvos munkáját, mely rendkívül összetett. Alapos szaktudást igénylő, a korszerű eljárásokkal és technikai eszközök használatával lépést tartó, folyamatosan fejlődő szakterület. Aneszteziológus orvos nélkül nagyon sok egészségügyi beavatkozást nem lehetne elvégezni. Feladata a beteggel való első találkozással kezdődik, mikor felméri páciense egészségügyi állapotát, körültekintően kikérdezi addigi és jelenlegi betegségeiről, átnézi a beteg dokumentumait (zárójelentés, laboreredmények, stb.), és precízen dokumentálja azt. Röviden ismerteti az anesztézia szerepét a leendő beavatkozás kapcsán, s felvilágosítást nyújt a kockázati tényezőkről is. Szükséges vizsgálatokat kér a beteg biztonsága érdekében, így konzíliumot, illetve vizsgálatot indítványozhat például a kardiológussal, a beavatkozást végző kollégáival. Meg kell tennie minden előkészületet minden eshetőségre, tudnia kell, mennyi időt vesz majd igénybe a műtét – beavatkozás, megtervezi az anesztézia menetét, módját. Hirtelen kialakuló, váratlan helyzetben azonnal és helyesen kell döntenie. A beteg keringése, szerveinek vérellátása szellemi képességének megtartása – élete a tét.

„Az emberért megyünk mi küzdelembe, fegyverünk a tudás és a szeretet." – idézhető Juhász Gyula gondolatai hivatásával kapcsolatban.

A szaktudás mély empátiával társul, hiszen fontos a beteg és orvosa közötti feltétlen bizalom, a beteg áll a középpontban és meggyógyítása a feladat és a cél. A műtétek során team munkában dolgozik az aneszteziológus és az operatőr orvos, a szakasszisztencia, a betegápoló. Félmondatokból, tekintetből is értik egymást.

Az Aneszteziológiai Ambulancián végzik a műtétre való felkészítést, előzetes kivizsgálások kérését és az eredmények kiértékelését, az Intenzív részlegen pedig a műtét utáni ellenőrzést, felügyeletet látják el, de itt kezelik a műtéten ugyan át nem esett, de alapvető életfunkcióiban károsodott beteget is.

Főorvos úr osztályán országosan elsőként vezettek be új eljárásokat és gyógyszeres alkalmazást, használta és használja az informatikai módszereket, a legkorszerűbb altatógépeket, különböző ellenőrző monitorokat, csökkentve a szövődmények lehetőségét, így rosszabb állapotú betegek érzéstelenítésére is biztonságos mód van.

Mi szükséges munkájához?

„Elhivatottság. A korszerű ismeretek és technológiai háttér alkalmazása, ismereteink folyamatos bővítése és megosztása konzultációk, kongresszusok, nemzetközi projektekben való részvétel útján, valamint kapcsolattartás az egyetemekkel, kórházakkal, egészségmegőrző- és gyógyító intézményekkel.

Fontos az ismeretek átadása, a tanítás, a jövő orvosgenerációjának oktatása, a kutatómunka, melyben részt vehetnek az ifjú tehetséges kollégák is, a hazai és külföldi szakfolyóiratokban történő publikációk, tanulmányutak. Mindezzel igyekszem elérni a célt, az emberi fájdalom, szenvedés enyhítését, megszüntetését."

Főorvos úr Amerikában is járt tanulmányúton. Milyen benyomásokat szerzett?

„Több alkalommal jártam Amerikában, 2002-ben az egészségügyi informatikai alkalmazásokról tájékozódtam. Hasznosak voltak számomra ezek a látogatások, sok újat tapasztaltam."

Régi emlékem, hogy egy Mikulás-est alkalmával a GYEK-ben a beteg gyerekeket zenekarának fellépésével, közös énekléssel vidította fel.

Önmaga is derűlátó, a problémákkal szembenéző, azt sikerrel megoldó ember. Személyes varázsa bizonyára nem csak a gyerekekre, de a környezetében lévő emberekre, ismerőseire, munkatársaira, betegeire is pozitív hatással van.

Tudom, hogy zene iránti szeretete és a hangszeres játék régi hobbija. Egyetemi évei alatt is szívesen gitározott, emellett a fotózás is érdekelte. A „Muzsikáló orvosok" rendezvényeken rendszeresen fellép.

Szabadidejét igyekszik családja körében tölteni. Gyermekei sikerei, örömei teljesítik ki életét.

Ismerősei, páciensei felé üzenetként Louis Armstrong: Csodálatos világ című dalának szövegrészleteit idézi:

„A szivárvány színét

Az égre festheted,

A felhők bánatát

Messzi űzheted,

Nincsen már semmi baj.

Ne bánts másokat!

Örülj, hogy élsz,

Hisz ember vagy!

...

Neked hadd mondjam el

Milyen szép a világ...

Ó, hát hidd te is el,

Milyen szép a világ!"

Főorvos úrnak jó egészséget kívánva üdvözlettel

Győrffy László Jánosné, pedagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában