Helyi közélet

2013.08.03. 12:27

Loholva érkeznek a barlangtúrára

Lillafüred - A szegedi turisták lekésték a barlangtúrát, mert nem tudták, hány perc a kerülő.

Lillafüred - A szegedi turisták lekésték a barlangtúrát, mert nem tudták, hány perc a kerülő.

A lillafüredi függőkert építése miatt a turisták rendszeresen lekésik az Anna-barlang barlangtúráit. Ezt Szegedről érkezett kirándulók mesélték lapunknak, akik magyarázatként hozzátették: bár a függőkert lezárt szakaszánál találtak tájékoztató táblát, melyen az olvasható, hogy a vízesés és a barlang csak a falu felől közelíthető meg, sőt, térképet is rajzoltak hozzá, de azt már nem írták ki, hogy ez hány perces kerülő. Így aki elindul az új útvonalon, csak séta közben jön rá, hogy bizony nem 5 perces útról van szó, hanem leglább 20-25 percesről. Így rendszeresen előfordul, hogy a kinézett időpontot lekésik a turisták, vagy futniuk kell, hogy időben a barlanghoz érjenek.

Érdeklődtünk az Anna-barlangban, ahol annak egyik munkatársa lapunknak elmondta: valóban problémát okoz a turistáknak a függőkert építése, de reménykednek benne, hogy szeptember közepére befejeződnek a munkák, és helyre áll a rend. Hozzátette: a tájékoztatókat és a térképeket ők maguk rajzolták, hogy segítsenek a turistáknak, de a kerülő idejét valóban nem tüntették fel rajta. Megígérte: a más városból érkező kirándulók érdekében ezt pótolják. A barlang dolgozóinak tapasztalata egyébként az, hogy amikor megtudják a turisták, hogy az Anna-barlanghoz csak egy hosszabb úton lehet eljutni, inkább lemondanak a barlangtúráról. Egyébként arra is sokszor panaszkodnak, hogy a forgalmas út szélén kell sétálniuk, nincs járda vagy elkerített rész, ahol a gyalogosok biztonságban lehetnének. A kerülő utat egyébként megrövidíthetjük, ha a Lillafüredre vezető útról a templomnál megyünk le Felsőhámorba, tette hozzá a munkatárs.

- ÉM-HE -


Információ

A Bükki Nemzeti Park honlapján a következő tájékoztatást találjuk az Anna-barlang megközelíthetőségéről.

„Az Anna-barlang a Tiszai-pályaudvarról 1-es vagy 101-es busszal, vagy 1-es villamossal a Diósgyőri városközpontig, majd onnan 5-ös autóbusszal a Palotaszálló melletti, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan 200 m-es, könnyű sétával érhető el a barlang.”

Ebből azonban nem derül ki, hogy az építkezés miatt kerülőre kell számítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában