Helyi közélet

2013.08.22. 11:00

Hetedszer alkotnak Hétesben

Ózd - A városban zajló modellprogram keretében a TKKI felkarolta az idei alkotótábort.

Ózd - A városban zajló modellprogram keretében a TKKI felkarolta az idei alkotótábort.Ózd legismertebb romatelepén a hét közepén megkezdődött a hagyományos, egyhetes alkotótábor. Ezekben a napokban a gyerekek különféle foglalkozásokon vesznek részt, de rendeznek helyi tehetségkutató versenyt és sportfoglalkozásokat is. A Türr István Képző és Kutató Intézet idén felkarolta az eseményt, így a jelenleg is futó telepprogram keretében valósítják meg a tábort. Andó Pál, a TKKI ózdi igazgatóságának az igazgatója, az esemény megnyitóján kiemelte: az összefogással tovább emelhetik ennek a néhány napnak a közösségformáló erejét. Ugyanakkor örömét fejezte ki azért, mert az idei rendezvény nem csupán Hétesre korlátozódik. A város számos pontjáról érkeztek érdeklődők, ami a mélyszegénységben élő réteget még inkább összekovácsolhatja.

Öröm a gyerekeknek

Hétes-telep többnyire akkor kerül az országos média látókörébe, amikor valami negatív eseményről lehet beszámolni. A mostani közös összefogás azonban arra példa, hogy pozitív dolgokat is meg lehet valósítani a helyi romákkal - mondja Pókos György, tősgyökeres hétesi lakos.

- A gyerekek számára ez a hét igazi ünnepnek számít - fogalmazott Pókos György. - Nekik ez olyan, mint egy nyaralás, táborozás, még akkor is, ha itthon vannak. Festenek, rajzolnak, énekelnek, táncolnak, a szociális munkásokkal közösen tanulnak. Nagyon sokat számít a fejlődésük érdekében. Öröm ilyenkor megnézni a kézműves sátrat, mert nagyon szép dolgokat hoznak létre a gyerekek.

Az alkotótábor első napján egy kiállítást is megnyitottak a hétesi fürdőházban, amely az esztendő során készült alkotásokat tárja az érdeklődők elé. Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány vezetője szerint a szélesebb összefogás még inkább eredményessé teheti ezt a hetet.

- A kiállítás nem a táborhoz kötődik, hanem az alapítvány féléves munkáját foglalja össze - tette hozzá Bódis Kriszta. - Ez a mostani szűk egy hét ezeket a foglalkozásokat még inkább megerősíti, ezért mindenképpen hasznos. A korábban bevált programelemeket alkalmazzuk, bízom benne, hogy a hetedik táborunk legalább annyira sikeres lesz, mint a korábbiak. Nyilván a kézműves és a sportfoglalkozások lesznek a legnépszerűbbek, de a fiatalok már nagyon készülnek a tehetségkutató versenyünkre is.

Hétes-telepen a hetedik alkotótábor augusztus 26-ig tart, addig minden nap számos foglalkozást és programelemet tartanak a roma családok és a gyerekek fejlődése érdekében.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában