Helyi közélet

2013.08.27. 10:53

Elérték a farkaslyuki szénfalat

Farkaslyuk - Folyamatosan bővítenék a foglalkoztatást az észak-borsodi régió mélyművelésű bányájánál.

Farkaslyuk - Folyamatosan bővítenék a foglalkoztatást az észak-borsodi régió mélyművelésű bányájánál.Lassan két esztendeje, hogy megkezdték a kutató-feltáró munkát a Farkaslyuki Szénbányában. A hosszú engedélyeztetési folyamat és az előkészítés végén a föld alatt dolgozó bányászok most már eljutottak a szénfalig, a tervek szerint még idén jó néhány csille szén a felszínre kerülhet. Egy bánya újranyitása hosszadalmas folyamat. Az Ózd melletti Farkaslyukon lépésről-lépésre, de egyre nagyobb lendülettel haladnak a cél felé. A Gyürky tárnánál biztosították a levegőztetést, eltüntették a talajvizet, gyalogosan most már könnyedén megközelíthető az 1650 méternél található szénfal.

Rövidesen bővítenek

- Jelenleg két fontos munkafázis zajlik a föld alatt - árulta el érdeklődésünkre Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. - Az egyik a Gyürky fővonalon a vasút vágányfektetés, illetve az egyes nyitópontunkon a kutatóvágat előkészítési feladatait is most végezzük. Minden a tervek szerint és a megfelelő ütemben halad. Jelenleg huszonhárman dolgoznak, közéjük tartozik az a tizenöt hallgató, akik sikeres vizsgát tettek a vájárképző tanfolyamon. Az előttünk álló hetekben további harminc új munkatárs felvételét készítjük elő. Szeretnénk azt elérni, hogy az év végéig 100-120 fővel tudjunk dolgozni.

Molnár György hozzátette: minden további feladatot meghatároz, hogy egy precízen megépített fővonali vasútvonal álljon rendelkezésre, ami a szénfalat összeköti a külvilággal. Ha ez elkészül szeptember elejére, akkor nem lesz akadálya annak, hogy akár több ponton is elindítsák a kutató vágatokat.

Köszönet az elődöknek

A bányában jelenleg is többen dolgoznak Barabás Lajos keze alatt. A főaknász azt mondja: az elmúlt hónapokban az emberek nagyon komoly munkát végeztek azért, hogy a mostani állapotot elérjék.

- Rendkívül nehéz feladat volt hozzálátni egy 25 évvel ezelőtt bezárt bánya újranyitásához - fogalmazott Barabás Lajos. - Újra telepítettük a levegőztető berendezéseket, akadálymentesítettük a bejárhatóságot és megoldottuk a víztelenítést is. Szerencsére az elődeink kiválóan megépítették ezt a bányát, így mi is jó ütemben végezhettük a feladatainkat. Most az emberekkel a vasúti sínek fektetéséhez láttunk hozzá. Már látszik a szénfal, a jövő ott van a szemük előtt. Gyönyörűen lehet művelni, jó a minőség és a vastagság is. Reméljük, hogy a téli időszak előtt már szenet tudunk termelni a Gyürky-tárnában.

Újabb képzések

Riz Gábor országgyűlési-képviselő bízik abban, hogy az újranyitás folyamata most már felgyorsulhat, hiszen az észak-borsodi régióban minden egyes új munkahelynek nagy jelentősége van.

- Aki egy kicsit is ért a bányászathoz, az tudja, hogy a mostani folyamat mennyire pénz és időigényes - tette hozzá Riz Gábor. - Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a szükséges munkaerőt valamilyen formában biztosítani kell. Farkaslyuk esetében a fiatalabb korosztályt kell erre a szakmára képezni, hiszen az idősebbek már nyugdíjba vonultak. Örülök annak, hogy az első időszakban tizenöten sikerrel vizsgáztak, ők már lent dolgoznak a föld mélyén. A terveink szerint új tanfolyamok indulnak a jövőben, mert a vállalkozónak rövidesen szüksége lesz további szakképzett bányászokra. Bízom benne, hogy Farkaslyuk élen járhat abban a munkában, ami a bányáink újranyitásához, helyzetbe hozatalához vezethet.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában