Helyi közélet

2013.07.23. 16:28

Sült krumpli és rántott hús

Sajószentpéter - Több ezer gyermek kap megyénkben ingyen ebédet a vakációban.

Sajószentpéter - Több ezer gyermek kap megyénkben ingyen ebédet a vakációban.A sajószentpéteri Kristály étterem bejárata előtt már délelőtt fél 12-kor többen álldogálnak. Gyerekek és felnőttek egyaránt, ételhordóval, kosárral a kezükben. Ebédért jöttek, amiért nem kell fizetniük, hiszen ők azok a rászorulók, akik a nyári gyermekétkeztetési program keretén belül segítséget kapnak. Sajószentpéteren egyébként 400 gyermek kap 44 napon keresztül ingyen ebédet a nyári szünetben. Ehhez a forrást az állam biztosítja a városnak, összesen 7 millió 744 ezer forintot.

Elégedettek

Az idén csak a leghátrányosabb helyzetű települések pályázhattak ingyen ebédre, a többi településnek önrészt is biztosítania kellett a programhoz. Megyénkben összesen 178 település több ezer gyermeke jut a nyári vakációban ebédhez, Miskolc viszont nem pályázott, mert az önrészt nem tudta biztosítani.

– Nagy segítség számunkra ez az ebéd – mondta lapunknak a Kristály étterem előtt a 3 gyermekes Emese, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. – Eddig minden nyáron kaptunk ételt, és nagyon örülünk neki, hiszen a mennyisége és a minősége is megfelelő. Valahogy biztosan meg tudnám oldani a gyerekek étkezését nyáron is, de ilyen változatos ebédet nem tudnék nekik biztosítani – árulja el. Majd elmeséli, hogy gyermekei általános iskolások, és ők is nagyon elégedettek a nyári ebéddel, hiszen annak íze olyan, mint amilyet tanév közben az iskolában megszoktak. Kedvencük a főzelék és a hal, de a gyümölcsöket is szívesen megeszik.

Bánóczki Józsefné is türelmesen várakozik az étterem előtt, ő a 8 éves kislányának, Dominikának viszi az ebédet. Az édesanya nyugdíjas, de 5 hónapig adminisztrációs hiba miatt nem kapott egy fillért sem, úgyhogy nehéz helyzetbe kerültek.

Könnyebb lesz

A férjének is most sikerült elhelyezkednie Pesten, úgyhogy remélik, ezután valamivel könnyebb lesz az életük. Bár gondoskodniuk kell a két nagyobbik lányukról is, de mint fogalmaz, muszáj megoldani a problémákat valahogy. Az ebéddel egyébként elégedett, megtudjuk, Dominika akkor örül a legjobban, ha rántott húst adnak.

A nagyobb gyerekek már maguk jönnek az ebédért. A 12 éves Balogh Tibor István is, aki 3 adagot visz haza naponta, mivel 3-an vannak testvérek.

– Jó az ebéd – dicséri a kosztot –, a testvéreim is örülnek neki. Kedvencünk a sült krumpli, a rántott hús és az alma.

Mátyás Viktória Klaudia a csirkemellre és a szilvára szavaz. Szerinte az édesanyja is tud olyan finomat főzni, mint amilyet az étterembe, de azért nagy segítség nekik az ebéd. Megjegyzi: jószívűek azok az emberek, akik pénzt adnak az ebédre, és ha felnő, ő is segít majd a gyerekeknek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában