Helyi közélet

2013.05.14. 17:26

Rektorválasztás: második felvonás

Miskolc - A rektorjelöltek várják a hivatalos értesítést a szakminisztériumtól.

Miskolc - A rektorjelöltek várják a hivatalos értesítést a szakminisztériumtól.Még nem kaptak hivatalos értesítést a Miskolci Egyetem rektori posztjára pályázók arról, hogy Balog Zoltán miniszter új pályázat kiírását kezdeményezte a miskolci felsőoktatási intézményben. Illés Béla, a Gépészmérnöki és Informatikai kar dékánja, aki az egyetem szenátusától a legtöbb szavazatot kapta, azt mondta lapunknak, ő az egészről annyit tud, hogy Patkó Gyula rektor a szakminisztériumból kapott egy e-mailt, melyben az szerepel, hogy a Miskolci Egyetemen a pályáztatás nem volt eredményes. Ezt a levelet a rektor felolvasta neki, de ő mint pályázó nem kapott semmiféle értesítést. A dékán furcsának találja a szakminisztérium indoklását, mely lapunkban jelent meg a napokban. Eszerint „... a rektorjelöltek rangsorolása esetében a vezetési, szervezési, gazdálkodási ismeretek és gyakorlat megléte is elsőrendű szempont kell legyen.” Illés Béla úgy véli, hogy ő mindezen készségeknek a birtokában van, hiszen 12 éve tanszékvezető, 4 éve dékán és évente 600-900 millió forint plusz bevételt tud hozni az intézménynek.

Akkor mi lehet az igazi oka az eredménytelen pályáztatásnak? – kérdeztük a dékánt. Illés Béla azt válaszolta, hogy ő ezt nem tudja, de láthatjuk, hogy megszűnt az a gyakorlat, miszerint a szenátus által javasolt jelöltnek adott bizalmat a szakminiszter. Hiszen a Debreceni Egyetemen is a szenátustól legkevesebb szavazatot kapott jelöltet választotta. A dékán még nem gondolkozik, hogy pályázik-e újra. Úgy tudja, május 17-én jelenik meg az új pályázati kiírás.

- Ha nem pályázok, azt mondhatják, hogy akkor minden igaz, amit eddig a különböző internetes portálok írtak rólam a rektorválasztás kapcsán, ha pedig pályázok, feltehetik a kérdést: minek pályázik, ha már az előző körben sem sikerül?

Kérdeztük Palotás Árpádot, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettesét is (aki szintén pályázott), de ő csak annyit mondott, hogy ő sem kapott értesítést a miniszter döntéséről. És van ugyan véleménye az ügyről, de azt nem szeretné megosztani velünk.

Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja, a harmadik pályázó is azt sérelmezi, hogy semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a pályázat érvénytelenségéről, a sajtóban viszont különböző írások jelentek már meg a témában. Feltételezése szerint a pályázati eljárásban voltak problémák (ezekről különböző hírportálok írtak), de hogy mik, ezt nem kívánta részletezni. Arról pedig, hogy pályázik-e újra, akkor tud csak dönteni, ha megjelenik az új pályázati kiírás.

ÉM-HE


A rektorok tiltakoznak

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) szabad rektorválasztást kér, és nem tartja elfogadhatónak az intézményvezetői választás eljárásának jelenlegi törvényi szabályozását, azt, hogy a rektorjelölt személyéről nem a szenátus dönt. Ezt a rektori testület hétfőn közölte. 

A szervezet közleményében azt írta: az egyetemi autonómia az európai felsőoktatás több évszázados értéke, ebbe nemcsak az oktatási, kutatási autonómia tartozik, hanem az intézmény felelős vezetőinek kiválasztása is. Az európai országokban a felsőoktatási intézmények maguk választják meg vezetőiket, köztük a rektort is - indokolták kérésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában