Helyi közélet

2013.05.01. 14:16

A munkát végző emberek védőszentje

Kevésbé köztudott, hogy május elseje nem csak a munka ünnepe hanem Szent József emlékének napja is. A katolikus egyházfő annak idején, XII. Piusz pápa 1955-ben elrendelte, hogy május elsején a munkások védőszentjére Szent Józsefre emlékezzünk.

Kevésbé köztudott, hogy május elseje nem csak a munka ünnepe hanem Szent József emlékének napja is. A katolikus egyházfő annak idején, XII. Piusz pápa 1955-ben elrendelte, hogy május elsején a munkások védőszentjére Szent Józsefre emlékezzünk.A Dávid családjából származó Józsefre Isten rábízta az emberré lett Fiát, az Istenembert. Neki kellett gondoskodnia Jézusról és annak anyjáról Máriáról. A pápa példaképet,eszményi embert állított a munkások elé. A munkás szó kezdetben az ipar területén dolgozó embert jelentette,de ma már a munkás szó bármilyen foglalkozást végző emberre mondható legyen az pék,fodrász,hegesztő,szellemi munkát végző vagy egyéb más.

Jézus nevelőatyja Szent József a munkások pártfogoltja ács volt. Ebben a korban az ácsok még sokféle famunkát végeztek,mai szóval élve ezermesterek voltak. Ő volt az aki megtanította ácsmunkára Isten fiát, Jézus Krisztust is.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában