Helyi közélet

2013.03.01. 15:39

Több tízmilliárdos adósságmentesítés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Valamivel több mint 43 milliárd forintot vállal át az állam megyénk egyes városainak adósságállományából.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Valamivel több mint 43 milliárd forintot vállal át az állam megyénk egyes városainak adósságállományából.Miskolc, Edelény, Emőd, Putnok, Sajószentpéter, Szerencs – ez azon városok sora, amelyek adósságának az állam 70 százalékát átvállalja. Ez a legmagasabb rész, más városok 60, 65, 45, 40 százalékos konszolidációban részesülnek.

A megyeszékhely esetében az átvállalás azt jelenti, hogy a 36 milliárd forintos adósságállományából 25 milliárd forintot az állam fizet ki. Dr. Kriza Ákos polgármester még a hét eleji bejelentésen elmondta: ez nagy könnyebbséget jelent, hiszen az adósságállomány közel annyi, mint a város egyéves költségvetése. És azt is megtudtuk: a város idei költségvetése már ezzel a számmal kalkulálva készült.

A megyei konszolidációs listán összesen 17 város szerepel. Többen közülük – például Miskolc is – többek kaptak, mint amennyit korábban reméltek. Alsózsolca esetében is először 40 százalékos adósságátvállalásról volt szó, majd 45 százalékos lett.

Zsíros Sándorné, a település polgármestere lapunknak elmondta: „Az éves kötvénytörlesztésünk 60 millió forint, a konszolidáció után 20-30 millió marad. Az így megtakarított összeget másra, fejlesztésekre fordíthatja a város. Az intézményfenntartásból nem lehet elvenni, onnan nem hiányozhat, de így új beruházásokban is tudunk gondolkodni.”

A polgármestertől azt is megtudtuk, miért eshettek az 5 százalékkal magasabb kategóriába: „Tárgyaltunk a Belügyminisztériummal, bemutattuk nekik a papírokat, amelyekből kiderül, a hiteleket nem működésre, hanem fejlesztésekre fordítottuk. Az elmúlt évek korszerűsítési megoldásait is ismertettük, és azt, hogy a működési költségeinket is sikerült csökkenteni. Azaz, a felelős gazdálkodásunk miatt kaphattunk magasabb támogatást.”

A kötelezőre is kellene

Sajószentpéter is 70 százalékos konszolidációban részesül. Ennek köszönhetően a 2 milliárd forintos adósságállományukból 1,4 milliárdot az állam fizet majd.

„Kétségtelen, hogy a hitelátvállalás könnyebbséget jelent majd, hiszen így 600 millió forint marad csak nekünk” – kezdte Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere. Hozzátette azonban: nem ez a főprobléma, hanem az, hogy a kötelező feladatokra nincs pénze az önkormányzatnak. „Bevételünk nincs, így 370 millió forintos mínusszal számolunk, amely a kötelező feladatok 80-90 százalékából adódik” – fogalmazott. Ez a megoldhatatlan probléma, ebben nem látunk előrelépést – tette hozzá.

„A megoldás az lenne, ha ezt fedezné az állam” – hangsúlyozta. Folytatta: már annyi csökkentést hajtottunk végre a gazdaságos működés érdekében, hogy többet már nem tudunk. „Olyan megoldásra lenne szükség, amely a kötelező feladatok ellátását finanszírozná. Azzal, hogy állandóan hangoztatjuk az önkormányzatok függetlenségét, nem lesz pénz. Az államnak finanszíroznia kellene a kötelező feladatokat” – vélekedett a polgármester.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában