Helyi közélet

2013.03.09. 11:16

Ötvenen túl rugalmasan

Miskolc - Az idősebb korosztály nehezen kap munkát, pedig nagy a munkatapasztalatuk.

Miskolc - Az idősebb korosztály nehezen kap munkát, pedig nagy a munkatapasztalatuk. Igen alacsony az időskori foglalkoztatottság Magyarországon – áll a TÁRKI Társadalmi Riport 2012 című könyvében. A magyarországi 55 és 64 közötti népességnek alacsony a készségszintje, rossz az egészségi állapota, valamint a nyugdíjak tipikusan nem alacsonyabbak, mint az 50 év felett elérhető munkajövedelmek, állapítja meg a tanulmány. A statisztikák szerint az 55-64 éves népesség 34 százaléka foglalkoztatott Magyarországon, míg ez az átlag az OECD országaiban 52 százalék. Ebben a tekintetben Magyarország (Lengyelországgal holtversenyben) csak Törökországot előzi meg.

Tapasztaltak

Milyenek az 50-en túli munkavállalók a munkaadók szemüvegén át nézve? - kérdeztük Pappné Bodolai Rita álláskeresési tanácsadó, trénertől, a Regionális Civil Központ Alapítvány munkatársától. A szakember elöljáróban elmondta: az 50 évesnél idősebb munkavállalók nagy munka- és élettapasztalattal rendelkeznek, amit a javukra írnak. Viszont éppen ők azok, akiknek a vállát sok-sok kötelezettség nyomja: a gyerekeik ugyan már nagyok, de iskoláztatni kell őket, a szülők idősek, őket ápolni kell, és sokan a devizahitelesek közé tartoznak, ami szintén óriási terhet jelent számukra. Ez az a korosztály, melynek informatikai és nyelvi tudása ritkán felel meg a mai kor követelményeinek. Viszont ők azok, akik akarnak és szeretnek dolgozni, és vállalják a túlórát is, épp az említett terhek miatt.

A szakember rámutatott egy felmérés eredményire, melyben azt vizsgálták, milyen típusú munkahelyen hogyan érzik magukat a munkavállalók. Kiderült, a kis- és középvállalkozásoknál kedvelik a családias, emberközeli légkört, viszont panaszkodtak az állandó bizonytalanságra. Ezen vállalkozások létét ugyanis nagyban befolyásolja a piaci helyzet alakulása. Az állami cégek azok, melyek a legnagyobb arányban foglalkoztatják az 50 év felettieket, viszont itt létszámstop van, és az idősebbek főleg adminisztrációs munkát végeznek. Az egészségügyben pedig elengedhetetlen az 50-60-on túli korosztály foglalkoztatása, hiszen nagy szükség van a tudásukra, tapasztalatukra. A multik viszont nem kedvelik az idősebbeket, tudjuk meg. Ezeken a munkahelyeken ugyanis teljesen új típusú munkavégzésre, szemléletre van szükség, melyre a fiatalabbakat eredményesen meg tudják tanítani, az idősebbeket viszont szerintük nehéz „átnevelni”.

Akik alkalmazkodtak

A szakember mindehhez hozzátette: az ötvenen túli korosztály úgy kezdte a pályáját, hogy még nem volt számítógép, nem volt mobiltelefon, és az idegennyelv-tudásra sem volt szükség. Közülük azok voltak képesek a munkaerőpiacon maradni, akik váltani tudtak, képezték magukat, és alkalmazkodtak a változó körülményekhez. A 50-en túli munkakeresőknek azt ajánlja Pappné Bodolai Rita, hogy igyekezzenek képzéseken részt venni, az uniós is támogat jó pár tanfolyamot. Fontos az önbizalom, a rugalmasság, és nem szabad leragadni a múltbéli tevékenységeknél. El kell hinni, hogy képességeink és tapasztalataink képessé tesznek bennünket más munkakör betöltésére is.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában