Helyi közélet

2013.03.06. 23:24

Hol terem a jó szakember?

Miskolc - Csak olyan szerelőt engedjünk be lakásunkba, aki megbízható és mestere szakmájának!

Miskolc - Csak olyan szerelőt engedjünk be lakásunkba, aki megbízható és mestere szakmájának!Mindenki tapasztalatból tudja, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, ha szerelőt kell hívni a lakásunkba. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki a jó és megbízható szakember, és ki az aki több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Elővehetjük ilyenkor a különböző vállalkozásokat összegyűjtő reklámkatalógusokat, vagy felhívhatjuk az ismerőseinket, tudnak-e valaki ajánlani. De még így sem biztos, hogy jól választunk.

Mesterfokon

Miből tudhatjuk, hogy valaki jó szakember vagy sem? – kérdeztük Görcsös Lászlótól, a B.-A.-Z. Megyei Mestervizsga-bizottság elnökétől, aki felhívta a figyelmet: abban biztosak lehetünk, hogy ha egy szakember mestervizsgával rendelkezik akkor az ért is a szakmájához. A mesteri fokozat ugyanis egy magasabb szintű képzettséget jelent, csak az kaphatja meg, aki a mestervizsga-bizottság előtt bizonyította tudását. Ezt a tanúsítványt jogunk van elkérni, és ha ezt megtesszük, bizonyára nem csalódunk. A választáskor támpontot adhat az is, hogy valaki vállalkozó-e vagy sem. Ha vállalkozói engedéllyel rendelkezik, akkor számlaképes, és az esetek többségében a munkáját is szakszerűen végzi, hívta fel a figyelmet az elnök.

Hangsúlyozta: bár egyik munkát sem érdemes kontárra bízni, de a gázszerelésre ez különösen igaz. Ezt csak is olyan szakember végezheti, akinek mestervizsgája és gázszerelői igazolványa van. Ez egy arcképes igazolvány, minden esetben kérjük el a szakembertől, mielőtt a készülékünkhöz nyúlna. Görcsös László elmondta azt is, ha mesteremberre van szükségünk, érdemes érdeklődni a B.-A.-Z. Megyei Kereskededelmi és Iparkamaránál is, mivel a mestervizsgával rendelkező szakemberek 70-80 százaléka kamarai tag.

Kézről kézre

Sutka Ferenc villanyszerelő, mestervizsgaelnök azt a problémát vetette föl, hogy jelenleg nincs olyan lista, amiből a megbízók megtudhatnák, hogy ki a hozzáértő szakember és ki nem, pedig ez igen hasznos lenne. A különböző katalógusok sem nyújtanak támpontot, hiszen azokban azok szerepelnek, akik fizettek a kötetet kiadó cégnek. Ma a szakemberkeresés úgy megy, hogy ha valaki felhív egy vállalkozót, akkor megdöbben, hogy milyen drágán dolgozik. A vállalkozóknak ugyanis költségeik vannak, melyeket beépítenek a munkadíjukba. Így inkább sokan az ismerősöket, rokonokat hívják föl, hátha tudnak valakit ajánlani. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkezők viszont olcsón dolgoznak, és ha értenek a munkájukhoz, akkor kézről kézre adják őket a megbízók.

A szakember hozzátette: az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyre kevesebb szükség lesz a mesteremberekre. Manapság ugyanis az elektromos készülékeket bizonyos élettartamra gyártják, amit javítani nem lehet, csak újat venni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában