Helyi közélet

2013.03.15. 10:50

Havazás - Országszerte fennakadásokat okoz a havazás a vasúti közlekedésben

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A télies időjárás országszerte késéseket és fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben - közölte honlapján a MÁV Zrt. péntek hajnalban.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A télies időjárás országszerte késéseket és fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben - közölte honlapján a MÁV Zrt. péntek hajnalban.

A közlemény szerint a felsővezetékre fagyó csapadék zárlatokat okoz, elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén. Kétvágányú pálya esetén előfordul, hogy csak egy vágány használható. Ilyen esetben váltakozó irányban, egy vágányon közlekednek a vonatok.

Bizonyos szakaszokon a biztonságos közlekedés érdekében 60, illetve 40 kilométer/órás lassújeleket kellett bevezetni. Van olyan szakasz is, ahol a felsővezeték viharos kilengése miatt villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés.

A tájékoztatás szerint a Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon, jelentősek a késések. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel.

Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs állomások között egy vágányon váltakozó irányban dízelmozdonyos segítséggel közlekednek a vonatok.

A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között, a forgalom szünetel.

A Nyíregyháza-Szerencs szakaszon, Nyírteleknél egy fa dőlt a távközlési kábelekre, és a pályára is belógott. Nyékládháza és Tiszaújváros állomások között egy áramszedő tört el, a vonatok dízelvontatással közlekednek.

A Budapest-Szolnok-Záhony vonalon Karcag és Püspökladány állomások között szintén egy mozdony áramszedője tört el, de az egyik vágányon dízelvontatással haladni tud a forgalom.

Hajdúszoboszló és Kaba állomások között is csak egy vágány járható.

A Fegyvernak-Őrményes és Kisújszállás között közlekedő egyik személyvonat áramszedője eltörött, a felsővezeték megsérült, csak egy vágányon, váltakozó irányban folyik a vasúti közlekedés a szakaszon.

A Budapest-Békéscsaba vonalon Mezőtúr és Tiszatenyő között az egyik vágányon felsővezeték-szakadás miatt nem közlekednek a vonatok, a másik vágányon felsővezetéki zárlat nehezíti a közlekedést.

Az ország nyugati részein a hófúvások miatt már 15-100 perces késésekkel járnak a vonatok.

Sárvár és Porpác között az egyik tehervonat áramszedője eltörött, a felsővezeték leszakadt. A pálya helyreállításáig a szakaszon a vasúti forgalom szünetel.

A Budapest-Nagykanizsa-Gyékényes vonalon Gyékényes és Őrtilos között fa dőlt a vasúti felsővezetékre.

A közlemény szerint több száz vasutas dolgozik a váltók tisztításán, a peronok síkosságmentesítésén is, hogy ha késve is, de a vonatok tudjanak közlekedni.

Sokszor előfordul az is, hogy egy kitakarított váltót az első elhaladó vonat után azonnal újra kell takarítani, mert a menetszél behordja a havat.

A társaság jelezte, hogy néhány vonat a nagymértékű késések miatt nem is közlekedik.

Az igazgatóság arra kéri az utazni szándékozókat, hogy tájékozódjanak a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es helyi tarifával hívható számán, illetve a MÁV-Start térképes vonatinfó rendszerében (http://vonatinfo.mav-start.hu).

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában