Helyi közélet

2013.03.19. 16:27

„A családnak nincs alternatívája”

Miskolc - „Minden gyermeknek a családban van a legjobb helye” – hirdetik az országjáró konferencia előadói.

Miskolc - „Minden gyermeknek a családban van a legjobb helye” – hirdetik az országjáró konferencia előadói.Magyarországon közel 21 500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek csaknem fele lakásotthonokban, intézményekben él. Ezt az arányt javítandó indított konferenciasorozatot az illetékes tárca államtitkárságának támogatásával az ÁGOTA Alapítvány. Miként az előző 16 állomáshelyen, a családba kerülés fontosságát, a gyermekek elfogadásának, befogadásának szépségét hangsúlyozták a március 19-i, miskolci rendezvényen is.

Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkár szólt a 2014-től hatályos változásokról. A „hagyományos” és hivatásos nevelőszülő, helyettes szülő fogalmát felváltja a befogadó szülő, ami jobban kifejezi az új szemléletet, emellett azonos szabályozást is lehetővé tesz. Például a foglalkoztatási jogviszony mindnyájukat szolgálati időre jogosítja majd. Az újonnan bekerült gyermekeket 12 éves kor alatt jövőre (bizonyos kivételekkel) már csak befogadó szülőknél lehet elhelyezni, míg a már gyermekotthonokban élőknél erre 3-4 év türelmi időt adnak.

Itt jobb az arány

Lónárt Csaba Attila, a B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettesétől megtudtuk: itt az országosnál jobb az arány: az állami gondoskodásban élő 1183 gyermek 73,4 százaléka él nevelőszülőknél. (1997-ben még 48,4 százalék volt az arány.) Lassan elérik az ideális határt, de mindig szükség van új befogadó szülőkre, részben a folyamatos cserélődés, ifjítás végett, részben pedig több olyan befogadó szülőre van szükség, akik nem riadnak vissza az első problémától.

Az előadások után azonnal akadt egy pár, amely kedvet kapott a feladathoz. Várják a további érdeklődőt is: Miskolc, Károly u. 12; telefon: 46/379-111; [email protected].

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában