Helyi közélet

2013.03.04. 11:37

Börzére viszik a diplomát

Miskolc - Az állásbörzén egymásra találnak a cégek és a fiatal diplomások.

Miskolc - Az állásbörzén egymásra találnak a cégek és a fiatal diplomások.A tavasz az egyetemi állásbörzék időszaka. Vajon milyen ajánlatokra számíthatnak az idén a frissen végzett, diplomás fiatalok? Bennünket természetesen az érdekelt leginkább, hogy a Miskolci Egyetemen végzett hallgatók hol találnak majd állást és milyet.

Hugli Emesétől, az egyetem Diák Irodájának ügyvivő szakértőjétől megtudtuk, minden állásbörzén kérdőíves kutatásokat végeznek a megjelent cégek megkérdezésével. A tavalyi felmérésből például az derült ki, hogy az elkövetkező évek sikerszakmái a különböző műszaki és informatikai területekhez kapcsolódnak. Azonban nagyon sok cég képviselője hangsúlyozta, hogy szinte bármilyen szakma sikeres lehet, ha valaki megfelelő szakmai háttérrel és komoly nyelvtudással rendelkezik.

A mérnökök kelendőek

Megtudtuk: a 2011-es céges elégedettség-mérésből az derült ki, hogy a válaszadók legnagyobb részben a Gépészmérnöki és Informatikai Karon végzett hallgatókat alkalmazta, a második legkeresettebb munkavállalók a Gazdaságtudományi Karon végzett szakemberek, és csak ezután következnek a sorban a Miskolci Egyetem további műszaki karai, a Műszaki Anyagtudományi Kar és az Műszaki Földtudományi Kar. Kisebb arányban alkalmaznak a cégek a Bölcsészettudomány Karon, valamint az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint az Egészségügyi Karon végzett hallgatókat. A diplomások kereslete a 2010-es felmérés időszakában is nagyjából ebben a kari sorrendben alakult. Ez összhangban van a sokéves kormányzati célkitűzéssel, amely a bölcsész-, a társadalom- és a gazdaságtudományi területen a diákság csökkenését próbálja elérni, a műszaki és természettudományos területre terelve a jelentkezőket, hangsúlyozta Hugli Enmese.

A részletekről szólva jelezte: legtöbb ajánlat 2012 tavaszán a gépészmérnököknek, közgazdászoknak, villamosmérnököknek, informatikusoknak szólt. A résztvevő cégek kifejezetten kerestek műszaki menedzsert, minőségbiztosítási mérnököt, logisztikust, mechatronikai mérnököt, gázmérnököt, anyagmérnököt, kohómérnököt vagy más műszaki, mérnöki végzettségűeket. Aki nem ilyen végzettséggel rendelkezett, annak is érdemes volt kilátogatni a börzére és jelentkezni, mert több cég keresett bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársat, de az állásbörzén részt vesz négy személyzeti tanácsadó, közvetítő cég is, melyek adatbázisába regisztrálni lehet.

Bölcsészeknek is

A végzős tanár szakos hallgatók – leginkább a bölcsészkar hallgatói – a tanári és tanítói állásadatbázis standnál az országos tanári és tanítói álláslehetőségekről érdeklődhettek. Kitartó, szervező munka és levelezés után a keleti országrészben 195, országosan pedig 340 álláslehetőségről tudtunk beszámolni a börzén ezeknek a hallgatóknak, mondta Hugli Emese.

Hozzátette: a kiállítók átlagosan 21 diplomásnak kínálnak állást, ebből 10-et friss diplomások számára. A cégek azonban jelentős számban kínálnak állást nem pályakezdők számára is, ezért a korábban végzettek, főként a néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is nagy lehetőségeket rejt a börze.

A Miskolci Egyetemi Állásbörze idén április 10-én (szerdán) 10-16 óra között rendezik meg az egyetem körcsarnokában.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában