Helyi közélet

2013.02.26. 18:05

Védekezésre készül a Megyei Védelmi Bizottság

Miskolc - A Magyar Közút a kialakult helyzetnek megfelelően dönt az útlezárás(ok)ról.

Miskolc - A Magyar Közút a kialakult helyzetnek megfelelően dönt az útlezárás(ok)ról.A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzsébe beosztottak - többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Borsod Volán Zrt., a TIGÁZ Zrt., ÉMÁSZ Nyrt. -részvételével törzsvezetési gyakorlatot tartott a Megyei Védelmi Bizottság, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - tájékoztatott Hudák Andrea megyei katasztrófavédelmi szóvivő. - A gyakorlat fő eleme az ár- és belvíz elleni védekezésre való felkészülés volt.

Lipták Attila tűzoltó ezredes, a Megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi elnök-helyettese elmondta, hogy a havazás következtében a megyén áthaladó folyók vízgyűjtő területén nagy mennyiségű hóban tárolt vízkészlet halmozódott fel, ami ár- és belvízveszélyt hordoz magában. A későbbiekben az enyhülés, a hóolvadás következtében számos településen még a megelőzés időszakában már a védekezésre is célszerű felkészülni. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem a hatékony felkészülés, illetve szükség esetén az eredményes operatív együttműködés érdekében hívta össze - immár egy héten belül másodszor - a védekezésben érintett szerveket, szervezeteket, és gyakorlatoztatja a védelmi bizottság operatív csoportját.

A gyakorlaton a központi közlések alapján gyakorlásra került a hidrológiai-meteorológiai helyzet értékelése, a védekezés feladatai, valamint a védekezéshez rendelkezésre álló erő- és eszközkapacitások alkalmazása, a Bevetésirányítási Terv alapján. Sorra vették a résztvevők a műveleti sorrendek meghatározását, a döntések előkészítését, védekezési, logisztikai feladatok megszervezését, koordinálását, a polgári védelmi szervezetek mozgósítását, alkalmazását, megerősítő erők igénylését, alkalmazásuk tervezését, logisztikai biztosításukat, a kitelepítési és befogadási feladatok előkészítését, a befogadó helyek beüzemelésének kezdeményezését, anyagi-gazdasági szolgáltatás elrendelését, illetve a lakosságtájékoztató kiadványok elkészítését.

Folyamatos kapcsolatban

Kíváncsiak voltunk ugyanakkor arra, hogy a közút mely társzervekkel és hogyan tartja a kapcsolatot, és miként döntenek egy-egy út lezárásáról.

- Társaságunk ilyen esetekben folyamatosan tartja a kapcsolatot mind a Vízügyi Hatósággal, mind pedig a Katasztrófavédelemmel - mondta lapunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. - A kapott előrejelzések alapján adott esetben megerősített útellenőri szolgálattal figyeljük azokat az útszakaszokat, ahol potenciálisan kialakulhatnak vízátfolyások. A kialakult helyzetnek megfelelően döntünk az útlezárásról, a táblázást, illetve szükség esetén az úttorlaszokat üzemmérnökségi munkatársaink helyezik ki, majd tájékoztatjuk a Vízügyi Hatóságot, a Katasztrófavédelmet, illetve más hatóságokat (mentők, tűzoltók, rendőrség), a busztársaságokat, illetve a sajtón és Útinform szolgálatunkon keresztül a lakosságot.

A Sajó áradása miatt mint ismeretes a Magyar Közút hétfőn este lezárta a 2603 jelű Sajókaza-Aggtelek összekötő mellékutat a 0 és 1+100 kilométer szelvények között, kedden reggel pedig a 2523 jelű Putnok-Borsodbóta összekötő úton az 1+610 és a 3+000 kilométer szelvények között kellett (szintén a Sajó áradása miatt) teljes útzárat bevezetni.

ÉM-JLI


Sajókaza, Borsodbóta - A Sajó áradása miatt lezárták a Sajókaza és Aggtelek közötti, valamint a Putnokot Borsodbótával összekötő utakat, tájékoztatott Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában