Helyi közélet

2013.02.15. 08:48

Miskolci közgyűlés: Új rendészeti szerv alakul Miskolcon

Miskolc - Városi rendészeti szerv létrehozása, szociális városrehabilitáció, SZMSZ-módosítás... Ezek voltak a fajsúlyosabb napirendi pontjai a csütörtökön megtartott miskolci testületi ülésnek.

Miskolc - Városi rendészeti szerv létrehozása, szociális városrehabilitáció, SZMSZ-módosítás... Ezek voltak a fajsúlyosabb napirendi pontjai a csütörtökön megtartott miskolci testületi ülésnek. A legélesebb vitát a testület Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) módosítása váltotta ki. A testület ugyanis már sokadszorra módosítja ezt a rendeletet. E mostani változtatást az Önkormányzati Törvény változása indokolta. Az ellenzék szerint azonban a fi deszes városvezetés tovább csorbítja a demokratikus jogokat.

Az SZMSZ módosításában van egy pont, amiről lapunk is írt, miszerint kikerül a szabályzatból az a rész, amely a sajtó, közgyűlésre való meghívásáról szól. Ezért az szocialista képviselők arra voltak kíváncsiak, ezután nem lesz nyilvános az ülés, illetve nem lesz élő tévéközvetítés a testületi ülésekről. Dr. Kriza Ákos polgármester ezt határozottan cáfolta, kijelentette a sajtó ezután is fontos része a nyilvánosságnak.

Az MSZP-frakció és a jobbikos képviselők is kifogásolták a szabályzat azon módosítását is, amely több döntési jogot ad a város vezetőjének. „A város legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés. Az egyik pont szerint azonban, a polgármester a testületi ülés nélkül is dönthet bizonyos ügyekben, például fejlesztések, pályázatok benyújtása. Azaz, ezentúl a polgármester egy személyben gyakorolhatja a közgyűlés jogait” – kifogásolta a Jobbik. Az MSZP szerint: „Ezzel a rendelettel nem egy Lex Kriza születik? Ugyanis olyan felhatalmazást ad a polgármesternek, amely a demokratikus renddel ellentétes...”

A Fidesz-KDNP frakció szerint azonban: az önkormányzati törvény is a népképviselet mentén jött létre, és ez írja elő, milyen halaszthatatlan ügyekben dönthet a polgármester. „Nem gondolják, hogy a polgármester visszaélne ezzel a jogával?” – fogalmazott dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: ezekre a változásokra azért van szükség, mert a világ felgyorsult, a korábbi önkormányzati működési elképzelések más világban születtek.

Több jogosítvány

A képviselők arról is döntöttek: legyen Miskolcnak egy új rendészeti szerve. Ennek megtervezésére még decemberben adott a testület felhatalmazást. Az új szerv alaptevékenysége – többek között – a következő lesz: a közterület jogszerű használatának ellenőrzése, vagyonvédelem, bűnmegelőzési tevékenység. Illetve egy vagyonvédelmi céget is létrehozna a város. A rendészeti szerv szakmai felügyeletét a miskolci rendőrkapitányság látja majd el. Az új rendészeti szervnek bővülnek a kényszerítő eszközei: bilincs, rendőrbot használatára is lesz jogosultságuk, illetve igazoltatásra is. A szervezetnek – áprilistól, ideiglenesen – Vincze Csaba, nyugalmazott rendőr alezredes lesz a vezetője. A Jobbik örömmel fogadta, hogy megalakul egy ilyen rendészeti szerv, de felhívták a figyelmet arra: „Ennek akkor lesz eredménye, ha az elfogást szankció is követi.”

A szocialisták szerint az új rendészeti szerv létrehozása, a közterület-felügyelet átcímkézése csupán. A Fidesz azonban úgy véli: ennek létrehozásával úttörők leszünk a magyar városok közt, hiszen ilyen rendészeti szerv még sehol sem működik az országban.

A testületi ülésen arról a 400 milliós projektről is szó esett, amelyre Miskolc, szociális városrehabilitáció néven pályázik. Voltak, akik kifogásolták, hogy ez miért csak az Avast érinti, annak is csak a második ütemét. Kiss Gábor alpolgármester azonban elmondta: ez a terület felelt meg a pályázati kiírásnak.

A szocialisták ezen előterjesztés kapcsán elmondták: az ő terveik nagyobb akció területről szóltak, és több pénzt kaphatott volna a város. A Jobbik szerint azonban a tervek csupán délibábok, a városnak inkább az avasi közbiztonság helyreállítására kellene koncentrálnia. A Fidesz szerint azonban a kettő összefügg, ha a környezet fejlődik, az az ott élők életminőségét is javítja.

ÉM-NSZR


Miskolc - A miskolci  önkormányzat közel 600 millió forintért megvásárolja az OTP, 178 fészekrakóssal szembeni követelését.

Miskolc - A képviselők közel 30 napirendet tárgyaltak a februári, miskolci testületi ülésen, köztük a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását, a város Fenntartható Fejlődés stratégiáját, a szociális célú városrehabilitációt. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában