Helyi közélet

2013.02.28. 18:06

Mikor lehet vége a fészekrakós harcnak?

Miskolc - A város 600 millióért megveszi a fészekrakókkal szembeni követelést, de még nem tudja, mikor jut a lakásokhoz.

Miskolc - A város 600 millióért megveszi a fészekrakókkal szembeni követelést, de még nem tudja, mikor jut a lakásokhoz.A város 35 százalékos áron megvásárolja az OTP, fészekrakósokkal szembeni követelését, ez összesen 178 személyt érint. Ennek lényege, a város tulajdonába kerülhetnek ezek a fészekrakós lakások, ami azt jelenti, az önkormányzat kiköltöztetheti őket. Legalábbis erről szólt az az előterjesztés, amelyet februárban fogadott el a testület. A Fidesz frakcióvezetője, dr. Kiss János akkor elmondta: „Olyan jogi lehetőségekhez jut így a város, melynek segítségével a fészekrakós harcot, rövid időn belül be lehet majd fejezni.” Az önkormányzat, lapunknak adott válaszából azonban nem derült ki, hogy mikor...

Már a testületi ülés alatt feltettük kérdéseinket: „Melyik lakások követelését, egészen pontosan hol vásárolja meg az önkormányzat?, Mikor költöztetik ki az ott lakókat? Hova költöztetik ki? Figyelnek arra, hogy más városrészeket ne tegyenek tönkre? Kik kapják meg ezeket a lakásokat? Miből lesz a városnak 600 milliója a követelés megvásárlására? A követelést végre kell hajtani. Elvileg első körben az adóson kell megpróbálni, aztán fizetési meghagyás, végrehajtási eljárás. Ha nincs letiltható jövedelme, akkor lefoglalás, stb. Ezt ki végzi majd és mennyiért? Mikorra kerülnek valóban a városhoz a lakások? Felmérte valaki, hogy milyen egyéb tartozások terhelik ezeket a lakásokat? Ki fogja és mennyiért rendbe tenni azokat a lakásokat?” Akkor nem kaptunk ezekre választ, most igen.

Dobos Tímea szóvivő a következőket mondta: „...A legutóbbi közgyűlés arról döntött, hogy 178 követelést megvásárolunk rendkívül kedvezményes feltételekkel az OTP-től. A megvásárlás, szerződésben rögzített feltételekkel, MMJV Önkormányzatának Közgyűlése által jóváhagyott keretek között történik. Ez azt jelenti, hogy a város az OTP követelésállományát vásárolja meg, vagyis csak a lakást terhelő hitelkövetelés jogosultja lesz a város, a lakás még nem kerül a tulajdonunkba. Az csak a végrehajtási eljárás végén kerül a város tulajdonába és csak ezt követően kerülhet sor az ingatlanok kiürítésére is. Hogy mikor, arra pontos választ még nem tudunk adni. A követelések megvásárlásához és azok érvényesítéséhez szükséges pénzügyi fedezet Miskolc Önkormányzatának 2012. évi költségvetése biztosítja a 4. negyedéves költségvetési korrekció keretében.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában