Helyi közélet

2013.02.13. 20:59

Kiket ellenőriznek a revizorok?

Miskolc - Kis- és nagykereskedőket, gyártókat és szolgáltatókat is ellenőriz az adóhivatal.

Miskolc - Kis- és nagykereskedőket, gyártókat és szolgáltatókat is ellenőriz az adóhivatal.A nagykereskedelem (különösen a cukor és édesség, az élőállat-, a hús- és húskészítmények, valamint az elektronikai termék, számítógép nagykereskedelem), a dísznövény, vetőmag és műtrágya kiskereskedelem, a munkaerő-piaci szolgáltatás, illetve a nyomozói tevékenység szereplői számíthatnak idén kiemelten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésére. Ugyancsak kitüntetett figyelmet szentelnek a revizorok a hús- és baromfihús-készítmények, illetve a műanyag csomagolóeszköz- és műanyag építőanyag gyártásával foglalkozó vállalkozásoknak – jelentett be Szalayné Ostorházi Mária, a NAV regionális főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. Kiemelten vizsgálják továbbá azon használt cikk bolti kiskereskedelmet, illetve biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységet folytató vállalkozásokat, amelyeknek eredménye nem éri el a régióra megállapított jövedelmezőségi szint 50 százalékát.

Mint mondta, az adóhatóság legfontosabb feladata továbbra is a költségvetési bevételek biztosítása, amit többek között az illegális tevékenységek visszaszorításával, s ezzel párhuzamosan a jogkövető adózók támogatásával igyekeznek elérni. Ennek érdekében 2013-ban is az adóelkerülés különböző formáival szembeni hatékony fellépés az ellenőrzések kiemelt célja.

Mint megtudtuk, megyénkben a térségi sajátosságokhoz igazodva nagyobb arányban érintik az ellenőrzések a határon átnyúló élelmiszer-nagykereskedelmi ügyeleteket bonyolító, a műanyag csomagolóeszköz gyártó, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódóan adóalap kedvezményt érvényesítő vállalkozásokat, valamint a fémhulladék-értékesítést végző magánszemélyeket.

Hangsúlyozta, nem a tömegszerűségre törekednek, hanem célzottan ellenőriznek annak érdekében, hogy az adóelkerülést minél kisebb szintre szorítsák. Mert minél többen fizetünk adót, annál inkább megvalósul az, hogy kevesebbet kell fizetni.

Az elhangzottakra visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában